Wednesday, 10 May 2017

Cheap labour, services sector dan orang kaya



Baru-baru ni ada seorang kawan tanya aku. Dengan teknologi semakin berkembang dan automation mula menggantikan cheap labour, maka macam mana masa depan pekerja-pekerja low-skilled ni... ke mana diorang boleh pergi?

Jawapan aku?

Services sector

Negara maju selalu dikaitkan dengan services sector. Seolah-olah untuk sesebuah negara tu menjadi maju, mestilah services sector negara tu mencapai tahap matang terlebih dahulu

Sedangkan bagi aku tak. Services sector ni bukanlah punca sesuatu negara itu menjadi negara maju. Tetapi ianya adalah simptom negara berpendapatan tinggi

Apa maksudnya?

The key word is 'convenience'

Services sector ni sebahagian besarnya adalah untuk kemudahan kita. Seperti mana malas masak, jadi makan di luar. Atau tak nak pergi beli groceries jadi upah runner tolong belikan. Ataupun malas mengemas rumah, jadi mengambil orang gaji

Dulu kebanyakan daripada servis sebegini masih murah. Kenapa? Sebab orang tak mampu sangat nak bayar mahal-mahal

Sekarang? Semakin ramai golongan mass affluent (gaji bersih lebih RM6,000 sebulan) dan high net worth di Malaysia. Bilangan golongan ni meningkat double digit setiap tahun. Menjadikan demand utk 'convenient services' ni semakin lama semakin tinggi - dan walaupun charge mereka semakin mahal, golongan mass affluent dan high net worth individuals ni masih mampu je untuk bayar

Maksudnya.... inilah masa depan golongan low skilled labour. Sesiapa pun boleh kemaskan rumah. Ulang-ulang masak sebulan nanti jadi sedap la makanan tu untuk dijual dan dibuat delivery. Sesiapa pun boleh bawak kereta dan jadi driver dengan uber.

Dan semua tu.... pendapatan yang boleh diperolehi jauh melebihi berkerja sebagai cheap labour. Malahan majoriti business sebegini memerlukan kos yang rendah. Kerana kos utamanya adalah masa dan tenaga.

Inilah masa depan low skilled labour. Inilah masa depan negara berpendapatan tinggi.

Malahan ada pun kemungkinan akhirnya mereka ni boleh memulakan syarikat sendiri dan menjadi kaya. Walaupun kebanyakannya servis sebegini limited ruang untuk dikembangkan. Sebab daripada kerja dengan orang lain baik diorang buat sendiri

Peluang tu ada. Tapi kalau masih terus kekal di takuk lama tanpa sendiri usaha untuk berubah. Janganlah pula salahkan orang kaya

Kalau benci kepada orang kaya, carilah cara untuk kaut duit dari diorang. Sehingga kita sendiri menjadi kaya. Nanti bolehlah membenci diri sendiri pula.

1 comment:

PAk RUDI DI SEMARANG said...

Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di šŸ£PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBALšŸ£