Friday, 7 August 2015

Ringgit

RM3.92/USD!!

Kejatuhan Ringgit sehingga ke tahap RM3.92 (latest value) menjadikan ramai pihak yang menyalahkan kerajaan, apatah lagi timing dia lawa je time scandal 1MDB tengah hot kan. Persoalannya, adakah betul Ringgit jatuh disebabkan 1MDB?

(Bunyi statement macam pro-kerajaan, tapi bacala dulu sampai habis ye)


Cara Ukuran Ringgit



Mungkin ada yang tak tahu apa sebenarnya maksud RM3.92 tersebut, ianya melambangkan apa?

RM3.92/USD tu merujuk kepada nilai Ringgit untuk 1 US Dollar. Jadi bermaksud kalau nilai tersebut jatuh, contohnya kepada RM2.00/USD, maksudnya Ringgit dah menjadi semakin bernilai. Kalaulah ianya naik ke tahap RM5.00/USD, maksudnya Ringgit semakin tak bernilai.

Bila USDMYR (USD kat depan), maksudnya kita mencari ukuran 1 USD dapat ditukar kepada berapa MYR

Jadi kalau SGDMYR = 1 Singapore Dollar tukar dapat berapa Malaysian Ringgit
MYRIDR = 1 Malaysian Ringgit tukar dapat berapa Indonesian Rupiah

Jadi bila USDMYR punya graf naik, maksudnya currency kita tengah depreciate
Bila MYRUSD punya graf naik, maksudnya currency kita tengah appreciate

dan vice versa

Kenapa USD?

USDMYR


Sebab matawang utama dunia pada zaman sekarang adalah USD, dan USD jugalah yang menjadi matawang utama untuk perdagangan dunia. Tapi kena tau itu juga bermaksud kaedah menilai matawang Ringgit adalah bias kepada keadaan ekonomi US. Sebab tu ketika US mengalami krisis kewangan, kesemua matawang dunia kebanyakannya appreciate berbanding USD, dan ketika ekonomi US semakin pulih, kesemua matawang-matawang ini depreciate kembali berbanding dengan USD.

Jadi sebenarnya, jika ingin menilai keadaan matawang Ringgit dengan lebih adil, adalah lebih baik jika kita membandingkannya juga dengan matawang-matawang lain terutamanya yang dekat dengan Malaysia dari segi ekonomi seperti Indonesia, Turkey, Thailand dan sewaktu dengannya. Dari sudut ekonomi pula kitorang akan mengira Effective Exchange Rate i.e. menggunakan top 10 trading partner Malaysia punya currency dan meletakkan weightage mengikut share trading dengan diorang.


Singapore Dollar?

SGDMYR

Perlu tahu Singapore bukan perbandingan matawang yang baik untuk Malaysia. Perubahan matawang Ringgit dengan Singapore Dollar agak pelik, sebab SGD sentiasa depreciate pada kadar yang agak cantik secara beransur-ansur berbanding USDMYR, tidak kiralah walau macam mana pun keadaan ekonomi Malaysia dan dunia masa tu, secara keseluruhan lawa je graf dia.

Ianya berkemungkinan besar sebab Singapore memang menggunakan exchange rate targeting sebagai monetary policy dia yang dipanggil Basket, Band and Crawl policy (BBC), dan berkemungkinan besar memang Singapore meletakkan MYR sebagai antara currency rujukan utama di dalam monetary policy dia, dan memang berniat untuk menjadikan SGD sentiasa appreciate beransur-ansur berbanding MYR. Sebab Singapore merupakan net importer dengan Malaysia, jadi kalau Ringgit semakin rendah, maka ianya akan mendatangkan manfaat kepada Singapore. Singapore juga sentiasa berada di dalam top two untuk kita punya export destination, tukar-tukar antara China dengan Singapore.


Harga Ringgit

Perkara asas yang perlu tahu adalah nilai Ringgit ditentukan oleh market i.e. Foreign Exchange Market. Bila ianya ditentukan oleh market, maksudnya ianya ditentukan oleh demand and supply. Bila demand tinggi, maka harga akan naik, bila demand rendah, maka harga akan jatuh.

Jadi di dalam kes FX Market, bila orang ramai nak jual Ringgit berbanding yang nak beli, maka harga akan jatuh i.e. depreciate, bila ramai nak beli Ringgit berbanding jual, Ringgit akan appreciate

Maka persoalannya, apa yang mempengaruhi demand and supply untuk Ringgit?



Faktor Mempengaruhi Ringgit

1) Pelaburan di Malaysia

Perkara utama yang mempengaruhi harga Ringgit di market adalah pelaburan. Bentuk pelaburan tu ada banyak tapi yang paling besar pengaruhnya adalah pelaburan di dalam stock market dan bond market.

Maka letaklah diri di dalam tempat seorang pelabur, apakah faktor-faktor yang boleh mempengaruhi keputusan untuk melabur di Malaysia, antaranya:

i) Keadaan ekonomi Malaysia (untuk stock market)
  • Data GDP, trade, current account, listed companies performance dll
  • Keadaan ekonomi US dan China, sebab saiz ekonomi diorang sangat besar, kalau diorang jatuh, Malaysia pun akan jatuh sekali
  • Harga komoditi (gas, minyak, minyak sawit dll), sebab perdagangan kita masih agak banyak datang daripada komoditi
  • Kestabilan politik, sebab tu kalau berlaku pergolakan politik, maka pelabur akan lari beramai-ramai. Kalau berlaku rusuhan dan sewaktu dengannya, ekonomi akan jatuh bergolek
ii) Keadaan kewangan kerajaan Malaysia (untuk bond market, MGS especially)
  • Dinilai melalui penilaian rating agency i.e. Fitch, Moody's dan S&P
  • Harga minyak, sebab lebih kurang 30% daripada pendapatan kerajaan kita adalah petroleum related (sebelum ni)
  • Kestabilan politik, tak ada siapa tahu kalau politik tukar, macam mana cara kerajaan baru akan menguruskan kewangan kerajaan. Sebab tak pernah tukar kan.
iii) Pelaburan alternatif (stock dan bond market)
  • US interest rate, sebab melabur di dalam bond market US adalah jauh lebih selamat berbanding negara lain.
  • Stock market US, sebab saiz stock market US adalah tersangat besar, jauh yang teramat jika nak dibandingkan dengan negara lain. 5 kali ganda lebih besar daripada China yang berada di tempat kedua
Semua tu boleh mempengaruhi Ringgit. Dan jik para pelabur expect yang Ringgit akan depreciate, tak kiralah atas sebab apa, itu juga akan menjadikan para pelabur tarik duit daripada Malaysia.


Risiko:

Foreign MGS holding

Setakat data terkini, untuk kita punya government bond i.e. Malaysian Government Security (MGS), 45.5% daripadanya dipegang oleh foreigner, bersamaan RM150.8 billion. Boleh tengok peratusan tu sentiasa meningkat sehinggalah Fed memberi hint bahawa diorang akan stop QE. Bayangkan apa akan jadi kalau diorang start menjual beramai-ramai..... Aku suspek ini yang terjadi sejak minggu lepas....


Graf ini pula menunjukkan net buy/sell oleh foreigner di KLCI. Nilai di dalam million i.e. 2,808 = RM2.8 billion. Nilai sendirilah trend dia ekk




2) Keluar Masuk Duit (Current Account)

Current Account

Bila kita import barang, maka kita akan jual Ringgit, bila kita export barang, maka negara lain akan beli Ringgit.

Bila kita travel overseas, maka kita akan jual Ringgit, bila tourist datang, akan beli Ringgit

Bila pekerja Bangladesh kerja di sini dan bawak duit ke negara diorang, maka diorang akan jual Ringgit, bila pekerja Malaysia yang kerja di UK bawak balik duit ke Malaysia, maka diorang akan beli Ringgit

Kesemua-semua ni, bahasa mudahnya segala keluar masuk duit yang bukan atas sebab pelaburan, adalah current account. Jika current account kita positif, maka bermaksud lebih ramai yang beli daripada jual Ringgit untuk aktiviti-aktiviti ekonomi (excluding investment purpose)

Jadi, selagi mana current account kita masih positif, kita tak sepatutnya perlu risau berkaitan Ringgit akan jatuh begitu teruk, sebab sebaik saja semua pelabur-pelabur luar menjual semua aset mereka di Malaysia, Ringgit sepatutnya akan slowly appreciate kembali.

Sebab itulah BNM sangat suka tekankan bahawa keadaan kita sekarang berbeza daripada tahun 1998, kerana current account kita masih positif.



Jadi?

Jadi tengok dan nilailah antara semua sebab-sebab di atas tu, apa yang menjadi punca Ringgit jatuh sekarang ni?

i) US akan naikkan interest rate buat kali pertama dalam 8 tahun, kemungkinan besar akan dinaikkan bermula dari bulan September tahun ni, sehingga bila dan banyak mana, wallahualam. Isu ni mendatangkan kesan besar ke atas negara-negara Emerging Market (EM) macam Malaysia, sebab ketika US turunkan interest rate dulu, diorang beramai-ramai masuk EM punya market.

ii) Harga minyak jatuh, dan masih lagi terus jatuh disebabkan supply masih terus meningkat, dan US shale producer punya pengurangan supply agak perlahan.

iii) Political insability, isu 1MDB itself tak isu sangat. Tapi bila PM dituduh menerima rasuah, dan PM yang sama pula mengambil tindakan yang agak drastik, sehinggakan melihatkan Malaysia seolah-olah mengamalkan dictatorship, that's bad news. Sebab pemerintahan diktator tidak pernah elok untuk ekonomi. Samada ekonomi akan jadi lembab, atau orang akan buat rusuhan yang juga tak elok untuk ekonomi.

Sebelum ni ada faktor-faktor lain seperti Fitch berkemungkinan akan downgrade Malaysia rating. Tapi benda tu dah berlalu, namun nampaknya benda tersebut hanya menyumbang sedikit sahaja kepada kestabilan Ringgit. Sehari je kot reverse, lepas tu depreciate balik.


INRMYR

Untuk tengok samada kejatuhan yang drastik sejak minggu lepas berpunca daripada faktor-faktor lain, atau disebabkan isu skandal, mungkin boleh tengok kepada IDRMYR

Ini disebabkan  Indonesia juga merupakan Emerging Market, dan mereka juga dilihat bergantung kepada minyak seperti Malaysia, apatah lagi Indonesia tengah mengalami economic slowdown yang agak jelas. Jadi kalau Ringgit depreciate berbanding Indonesia, maka faham-fahamlah ianya bukanlah atas faktor-faktor ekonomi.

(salah ambik data, jadi boleh tengok sendiri kat website bloomberg ekk, atau xe.com)

Maka apa konklusi yang boleh dibuat daripada graf tu? Nilailah sendiri ye





Sekian berkaitan Ringgit

wallahualam


p/s: penulisan ini adalah untuk orang awam dan lebih menggunakan kaedah praktikal. Teori-teori ekonomi seperti purchasing power parity dll tidak dimasukkan sebab penulis sendiri merasakan semua tu langsung tak apply di dalam dunia realiti. Nak explain pun lebih susah jugak



Disclaimer: Segala pendapat dan penulisan di dalam blog ini merupakan pendapat peribadi penulis sepenuhnya dan tidak ada kaitan dengan mana-mana pihak yang berkaitan dengan penulis

7 comments:

Nie Aetu said...

Halo Setiap Satu, saya Mrs Nie Aetu, saya ingin menggunakan media ini untuk berbagi kesaksian tentang bagaimana saya mendapat pinjaman kredit Legit online di mana saya mendapat pinjaman saya dan saya juga telah memperkenalkan teman-teman dan keluarga untuk dia yang mendapatkan pinjaman mereka juga dan dapat bersaksi untuk itu. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman online dan scammed jumlah Rp7,200,000 saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman kredit legit secara online yang tidak akan menambah rasa sakit saya, maka saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru ini mendapat pinjaman online, kita membahas tentang masalah dan kesimpulan kami dia mengatakan kepada saya tentang Mariam Suleiman Badan Kredit di mana dia mendapat pinjaman nya juga Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp650,000,000) dengan tingkat bunga rendah dari 2 %, pinjaman tersebut disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan di mana dibuat tentang transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 48 jam pinjaman tersebut disetorkan ke bank saya jadi saya ingin saran salah satu yang membutuhkan pinjaman untuk menghubungi dia melalui email: mariamsuleimanloanfirm@gmail.com Anda juga dapat menghubungi saya untuk arah melalui email: aetunie@gmail.com, dia adalah seorang wanita takut bagus dan Allah dan juga dia adalah jenis membangkitkan semangat terima kasih, saya berharap Anda semua berkat Tuhan.

Majid Vijah said...

Do you need Personal Loan?
Business Cash Loan?
Unsecured Loan
Fast and Simple Loan?
Quick Application Process?
Approvals within 24-72 Hours?
No Hidden Fees Loan?
Funding in less than 1 Week?
Get unsecured working capital?
Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com


LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
================================
*Commercial Loans.
*Personal Loans.
*Business Loans.
*Investments Loans.
*Development Loans.
*Acquisition Loans .
*Construction loans.
*Business Loans And many More:

LOAN APPLICATION FORM:
=================
Full Name:................
Loan Amount Needed:.
Purpose of loan:.......
Loan Duration:..
Gender:.............
Marital status:....
Location:..........
Home Address:..
City:............
Country:......
Phone:..........
Mobile / Cell:....
Occupation:......
Monthly Income:....

Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

Anonymous said...

buat temen temen yang butuh uang tambahan dari internet silahkan coba
no spam $5/minggu
lihat disini

Glory Chilly said...

Mendapatkan pinjaman hari ini @ 2% kadar faedah dan menghidupkan semula perniagaan anda tanpa tekanan. Kami menawarkan jumlah pinjaman dari $ 3,000.00 kepada $ 20,000.000.00, e-mel kami sekarang untuk maklumat lanjut mengenai pinjaman yang anda perlukan. sila hubungi kami di: gloryloanfirm@gmail.com bersama-sama dengan maklumat di bawah.
{Lengkapkan borang di bawah pinjaman}
Nama anda: ===========
NEGARA: ===========
NEGERI ===========
ALAMAT: ===========
JANTINA: ===========
JUMLAH DIPERLUKAN: ===========
TEMPOH: ===========
NOMBOR TELEFON: =========== =============
akaun yang lebih baik daripada syarikat-syarikat yang sah.
Hubungi kami melalui e-mel kami: gloryloanfirm@mail.com

Munib Evans said...

Halo, Paris Club adalah memberikan pinjaman kepada semua warga negara Asia pada April sangat rendah (1,3%) untuk meringankan tingkat utang di benua itu buru-buru sekarang dan menerapkan jumlah yang berkisar dari ($ 2000 $ 10.000.000) timer pertama selalu timer terbaik begitu cepat dan mendaftar sekarang melalui e-mail kami: (munibevans3@gmail.com)

FORMULIR APLIKASI

1) Nama lengkap:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Negara:
5) Seks:
6) Status perkawinan:
7) Bekerja:
8) Nomor Telepon:
9) Pendapatan Bulanan:
10) Jumlah pinjaman yang diperlukan:
11) Pinjaman Durasi:
12) Tujuan pinjaman:
13) Agama:
14) Tanggal lahir:

Kesopanan

Odile Renaud Basso, Ketua,
email: (munibevans3@gmail.com)

PAk RUDI DI SEMARANG said...

Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di šŸ£PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBALšŸ£

Loan Offer said...


Adakah anda bosan dengan mencari pinjaman dan gadai janji dari bank? Adakah anda telah sentiasa ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain kerana kredit buruk? Adakah anda kehilangan rumah anda kerana kekangan kewangan? Global Lenders Inc adalah di sini untuk membebaskan anda daripada hutang. Untuk pertanyaan segera, anda boleh menghubungi kami melalui e-mel powerfinance7@gmail.com

BORANG PERMOHONAN
**********************
1) Nama penuh: .....
2) Seks: ........
3) Bilangan yang diperlukan pinjaman: ...
4) Tempoh pinjaman: ................
5) Negara: .......
6) Alamat rumah: ..
7) Nombor telefon bimbit: .....
8) Pekerjaan: ....
9) Pendapatan Bulanan: ......
10) Tarikh gaji: ....
11) Tujuan pinjaman itu; ...
12) Jika anda mendapat iklan kredit kami: ....
13) Cara e-mail address: ........

Menunggu jawapan segera anda.
Semoga Allah memberkati anda.
IBRAHIM MUSA
Power Services Financial Pvt.
Hubungi kami: powerfinance7@gmail.com