Sunday, 26 July 2015

TPPA

Bismillahirrahmanirrahim

Lama berfikir samada nak menulis ke tidak berkaitan isu Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP @ TPPA) ni. Sebab aku tak suka berbicara perkara yang aku tak cukup ilmu mengenainya, dan tidak ada orang umum yang layak mengatakan mereka mempunyai ilmu yang cukup mengenai TPPA disebabkan secara kasar, kandungan TPPA adalah dirahsiakan.

Namun rasa macam perlu jugak menulis, sebab isu ini akan kembali bangkit, dan daripada membiarkan kenalan-kenalan saya tidak faham @ disalah fahamkan berkaitan isu ni, sekurang-kurangnya baiklah diorang tahu perkara-perkara asas yang perlu diketahui berkaitan TPPA. Walupun jujurnya risau jika ada fakta yang salah di dalam penulisan ni.... Sangatlah meminta perlindungan daripada Allah

Sangat sedar dah ramai yang menulis berkaitan TPPA. Tapi masih sangat ramai jugak yang tidak tahu apa tu TPPA, tak kurang ramai juga yang salah faham. Jadi harapnya penulisan ni boleh ditulis dalam bentuk yang paling simple, tapi pada masa sama boleh bagi big picture apa tu TPPA dengan lebih jelas.




Pengenalan

TPPA ni adalah sebuah Free Trade Agreement (FTA) yang unik antara 12 buah negara i.e.  Brunei, Chile, Singapore, New Zealand, Australia, Canada, Japan, Malaysia, Mexico, Peru, United States, dan Vietnam. Selain 12 negara ini, ada lagi negara-negara lain yang berminat dan berpotensi untuk sertai seperti Colombia, Philippines, South Korea, Taiwan, Laos, Thailand, Indonesia, Bangladesh dan India.





Apa itu FTA?

FTA ni bahasa mudahnya perjanjian untuk perdagangan bebas. Maksudnya barang dari US boleh masuk Malaysia tanpa cukai import, dan barang Malaysia pun boleh masuk US tanpa cukai import, dengan syarat-syarat tertentu.

Secara umum, asas kepada FTA adalah:

1) Tidak boleh ada diskriminasi terhadap syarikat tertentu - contohnya tak boleh meletakkan cukai kepada barangan import, sebab ianya akan mendatangkan manfaat kepada syarikat tempatan. Slogan-slogan seperti 'Belilah barangan buatan Malaysia' juga tidak boleh dibuat oleh kerajaan, again sebab ianya akan merugikan syarikat luar.

2) Boleh dikenakan terhadap seluruh industri, tapi bukan syarikat spesifik - maksudnya jika kita nak mengenakan cukai eksais terhadap semua kereta, boleh. Tapi nak kenakan cukai yang lagi mahal untuk kereta import daripada kereta tempatan, tak boleh.


Sekada beza satu FTA kepada FTA yang lain, adalah apa industri yang terlibat, dan sejauh mana 'diskriminasi' itu tidak dibenarkan. Buat masa ini, Malaysia sudah menandatangani 14 FTA dengan pelbagai negara.

Namun perlu diketahui Malaysia tidak pernah menyertai FTA yang seperti TPPA, yang melibatkan sangat banyak negara, syarat-syarat FTA-nya sangat ketat dan ianya perlu dikuat kuasa serta merta untuk kesemuanya secara sekaligus sebaik saja dipersetujui


Chapter di dalam TPPA

Terdapat 29 chapter di dalam TPPA, saya akan hanya fokus kepada chapter-chapter yang menjadi kontroversi iaitu:

1) Investor-State Settlement Dispute (ISDS)
2) Government Procurement
3) Intellectual Property
4) Competition (State-Owned Enterprise)
5) Labour
6) Environmental Rights



Investor-State Settlement Dispute (ISDS)

ISDS ini senang katanya, jika kerajaan itu didapati melanggat syarat-syarat FTA, contohnya dia mewajibkan semua syarikat teksi menggunakan kereta Proton, maka syarikat kereta luar negara boleh menyaman kerajaan Malaysia, dan jika didapati bersalah, kena samanlah Malaysia.

Benda ni bukan benda baru, sebenarnya Malaysia dah ada pun ISDS dalam FTA-FTA yang sedia ada. Dan Malaysia tidak pernah disaman oleh syarikat luar, cuma syarikat Malaysia pernah menyaman kerajaan luar, itupun akhirnya diselesaikan luar court (kalau tak silap)

Sekadar isunya sekarang.... FTA-FTA yang sedia ada ini tidak begitu strict seperti TPPA dan tidak begitu meluas. Perlu tahu kerajaan Malaysia tidak setuju untuk ISDS dikenakan terhadap environmental issue. Dan ramai juga yang risau ada perkara-perkara di dalam TPPA yang tidak dipatuhi kerajaan Malaysia.


Government Procurement

Bahasa mudahnya kalau kerajaan ada projek, maka dia tak boleh suka hati nak bagi kepada sesiapa yang dia nak. In a way sebenarnya ini membantu pihak pembangkang yang selama ni memperjuangkan untuk hapuskan budaya kroni, sebab memang inilah bendanya. Segala projek kerajaan (dari benda kecik macam supplier laptop sehinggalah projek besar) akan diberi peluang kepada mana-mana syarikat untuk terima, dan kalau at the end kerajaan masih ambil syarikat yang tidak bagus (in other word suspected dapat projek disebabkan kroni), maka mana-mana syarikat ada hak untuk menyaman kerajaan Malaysia di bawah ISDS

Yang bagusnya? Tiada budaya kroni lagi dan kita boleh harapkan kos perbelanjaan kerajaan akan berkurangan, memandangkan syarikat-syarikat luar dengan teknologi yang lebih maju boleh memberi perkhidmatan diorang dengan kos lebih murah.

Keburukannya? Duit tu berkemungkinan pergi ke tangan orang luar.

Bagus ke tidak? Nilai sendiri


Intellectual Property (IP)

Isu yang paling menjadi isu berkaitan TPP, yang ditentang oleh hampir semua rakyat negara-negara TPP. IP ni senang kata hasil ciptaan. Daripada lagu dan telefon bimbit sehinggalah ubat-ubatan, semua ni jatuh di bawah kategori IP. Walaupun IP ni memang dah lama ada, tapi IP di dalam TPPA akan menjadikannya jauh lebih ketat.

Sesiapa sahaja yang menggunakan lagu dengan patent @ copyright tanpa kebenaran di internet boleh disaman. Apatah lagi yang duk download movie dengan free di Torrent. Ada orang aku kenal pernah disaman di UK sebab download movie dari torrent. Sekarang ni kat Msia cuma hardcore macam pemilik jiwang.org je yang pernah kena tangkap.

Bukan sekadar itu, malahan TPP juga akan memanjangkan lagi tempoh patent perubatan, dan IP di dalam TPP bukan sekadar merangkumi ubat-ubatan, tapi juga termasuk kaedah pembedahan, kaedah diagnosis dan therapeutic (tak pasti merangkumi perubatan macam mana jadi tulis je istilah asal).

Senang katanya, kos mendapatkan rawatan dan perubatan akan sangat meningkat, malahan kebanyakan ubat 'generic' (ubat yang patent dah tamat tempoh jadi boleh dibuat oleh pihak yang bukan pereka ubat tersebut) juga akan semakin sukar untuk digunakan jika pihak yang berkaitan membuat keputusan untuk menambah tempoh patent ubat tersebut. Ini sekali lagi akan menjadikan kos perubatan jauh lagi mahal daripada tanpa TPPA.

Ini semua juga akan turut menambah kos kepada perbelanjaan kerajaan untuk ubat-ubatan, tapi pada masa yang sama, adakah kerajaan Malaysia mampu melaksanakan dengan baik? Malaysia dilihat sebagai negara yang paling meluas piracy (sehinggakan ada website video yang tak nak Malaysia access video diorang disebabkan piracy), kalau kerajaan Malaysia tidak ambil benda ni dengan serius, sekali lagi syarikat luar boleh menyaman kerajaan Malaysia.

Dan kalau TPPA dijalankan, korang rasa mendapatkan rawatan kat klinik / hospital kerajaan masih lagi boleh dapat dengan RM1? Aku tak rasa....

(dan aku sebenarnya tak nak gak isu copyright ni diambil begitu serius sob2)


Competition (State-Owned Enterprise)

Ini isu yang lebih kurang sama dengan government procurement tu. Di bawah TPPA SOE masih boleh wujud, iaitu seperti Khazanah, Petronas, 1MDB (heh) dll. Mereka masih boleh menjalankan perancangan kerajaan (contohnya membina keretapi di lembah klang dari Kajang ke Gombak). Tapi kerajaan tak boleh memberi direct kepada SOE seperti MRT, tapi perlu membuka tender tersebut kepada syarikat-syarikat lain.

Again, bagus, sebab hakikatnya Malaysia punya kos untuk projek2 besar sentiasa overprice sebab direct tender

Tak bagus, sebab kemungkinan yang akan dapat duit syarikat luar. Ianya sangat tak bagus untuk kita dependent kepada syarikat luar.

Satu lagi segala jenis layanan eksklusif kepada syarikat bumiputra tidak akan dibenarkan. Malahan ASB dll yang merupakan 'government sponsored unit trust' juga berkemungkinan akan ada masalah. Malahan syarat oleh kerajaan untuk badan-badan spt EPF, PNB dan Tabung Haji wajib membeli sekian-sekian government bond juga mungkin tidak akan dibenarkan. Mungkin, tak pasti.

Ada dengar 'orang' cakap kerajaan Malaysia tak akan setuju dengan TPPA selagi tidak mendapat kelonggaran di dalam isu ni.

Ah ye of course bolehla jugak dikatakan ada kaitan dengan isu ni, iaitu segala cukai-cukai untuk barang-barang import akan dihapuskan. Ada pihak yang risau dengan industri beras, sebab seperti mana kes North African Free Trade Agreement (NAFTA), perjanjian tu menjadikan petani-petani North Africa kerugian besar, sebab US bagi subsidi yang banyak kepada industri pertanian di US, menjadikan harga jauh lebih murah daripada di North Africa, so ramai petani lingkup dan ekonomi diorang jadi dependent kepada US.

Jadi orang risau benda yang sama dengan industri beras. Tapi sebenarnya beras, yang hanya BERNAS berhak untuk import, dikecualikan daripada duti import. Jadi tak ada isu sebenarnya. Malaysia memang tak berminat dengan beras dari US even dari sekarang sebab masih mahal.

Wallahualam.

Labour

Kita kena mudahkan untuk pekerja asing berkerja di Malaysia. Of course akan mengurangkan peluang pekerjaan pekerja-pekerja Malaysia. Yang menjadikan kerajaan Malaysia juga tak setuju dengan benda ni


Environmental Rights

Kerajaan Malaysia ada masalah dengan isu ni, tak pasti gak kenapa sebenarnya. Tak jelas sangat. wallahualam


Dakwaan-Dakwaan Pelik

Baru-baru ni terbaca @ dengar beberapa dakwaan pelik yang dikatakan akan berlaku jika TPPA dilakukan.... Well.... samada betul ke tak tu kena tunggu sehingga TPPA betul-betul dilaksanakan lah (kalau jadi lah kan, harapnya tak sebenarnya). Antaranya:

1) Logo JAKIM dah tak dibenarkan

Tak nampak langsung ada kaitan. Dia mungkin ada kaitan sebab mungkinla pihak JAKIM dah tak ada kuasa penuh untuk lihat isi kandungan satu-satu bahan makanan. Tapi kalau diorang tak nak bagi tengok, logo halal tak boleh diberi. Bila tak diberi, demand diorang kurang. Padan muka.

Sila ketahui non-muslim lebih kisah untuk mendapatkan logo Halal. Baru-baru ni ada chinese dari SME mana entah mintak kat menteri MITI kita untuk dapatkan cop Halal untuk barang-barang rumah macam tupperware dan sudu, yang sampaikan pihak JAKIM tak boleh nak bagi sebab tak ada kategori tu dalam pengesahan Halal sekarang

2) Filem lucah tidak dibenarkan ditapis

Kena ingat isu FTA ni tak boleh dikenakan ke atas syarikat spesifik, tapi boleh dikenakan ke atas industri. Kalau dah memang kita kenakan kepada industri perfileman filem lucah adalah tidak dibenarkan, maka tak apa lah. Bukan kita benarkan filem lucah untuk filem Malaysia, tapi tak benarkan untuk filem Korea.

(tetiba terfikir yang Jakim diamkan diri dengan filem2 Malaysia peluk2, tapi bila orang Msia peluk artis Korea sampai dipanggil..... Eh keluar topik)

3) TPPA akan menjadikan segala kempen anti-rokok tak dibenarkan

Sekali lagi rasa macam tak logik..... Kalau benda tu pun tak dibenarkan, maka segala jenis cukai termasuk eksais duti tak dibenarkan.... Tak logik tak logik.

Yang kes-kes FTA sebelum ni menjadikan penggunaan rokok meningkat lebih sebab syarikat tobacco luar lebih senang nak masuk, bukan sebab kerajaan diorang dah tak dibenarkan buat kempen anti-rokok (betulkan kalau salah)


4) US hanya berminat sangat Malaysia sertai TPPA untuk mendapatkan hak Selat Melaka, bukan berminat dengan market Malaysia sangat

Untuk menguasai ekonomi, jalan laut perlu dikuasai sebab itulah jalan utama perdagangan antarabangsa. Dan ada 3 jalan laut utama dunia, salah satunya adalah Selat Melaka (lagi 2 dah lupa)

Jadi US nak diorang ada hak FTA dengan Malaysia, supaya kalaulah jadi apa-apa (perang US dengan China ke), maka US dah bertapak dulu di Malaysia. Dan ekonomi diorang tak akan terjejas

Ni first time dengar benda ni jadi.... emmm.... no komen. I'm still a new economist haha


5) TPPA adalah strategi untuk menjatuhkan ekonomi China

Logik. Dan China pun nampak sebab tu diorang balas dengan membuat banyak trade agreement sendiri dengan negara-negara lain termasuk Eropah (kalau tak silap). So sebenarnya Malaysia macam mana? Ekonomi kita sebenarnya sangat bergantung dengan China. China jatuh.... Malaysia pun kemungkinan besar akan jatuh sekali.


Baik atau Buruk?

Rasanya ramai nampak dah yang banyak buruk daripada baik kalau join TPPA.

TAPI, bayangkan TPPA jadi dengan semua negara-negara tadi, dan kita tak join. Apa akan jadi dengan hubungan dagangan kita dengan negara-negara tu? Silap-silap kita akan disisihkan. Dan memang lingkuplah kita kalau kita disisihkan dari semua negara-negara tu yang majoriti trading partner utama Malaysia kat dalam tu

Jadi paling best sebenarnya TPP ni memang terus cancel heh. Tapi jangan pandang rendah dengan kuasa melobi syarikat-syarikat gergasi US



Sekian, wallahualam

Nak pergi beraya

p/s: korang ingat BN akan setuju dengan benda-benda melibatkan bumiputra ni? Actually kebanyakan benda-benda dalam TPPA lebih memberi manfaat kepada perjuangan PR lol. Tapi PR yang terang-terang membangkang TPPA.


Disclaimer: Segala penulisan di dalam blog ini tidak ada kaitan dengan mana-mana pihak yang aku terlibat dan hanyalah pendapat peribadi penulis

13 comments:

Anonymous said...

TPPA ni semacam saya (Malaysia) beri awak (US) cheque kosong dan lesen besar; cheque tu awak isilah berapa amount yang awak nak, lesen tu pass untuk awak berbuat apa saja yang awak suka.

Kalau Malaysia proceed juga tandatangan TPPA, harap2 ada clause untuk tarik diri (tanpa dikenakan tindakan2 yang tak munasabah, tapi sejak bila gomen US ni gomen yang munasabah? Kita dah lupa ke dulu siapa yang galak melabel orang Islam sebagai "terrorist"?).

Percayakan para menteri dalam hal ni? Heh. Macamlah saya tak belajar apa2 daripada perlaksanaan GST. "Buah senang, untuk pemimpin. Buah susah, untuk rakyat."

Masih berharap Malaysia tak tandatangan TPPA. Negara lain nak tandatangan, silakan. Saya nak Tunggu-dan-Lihat kesan TPPA ke atas mereka.

Nie Aetu said...

Halo Setiap Satu, saya Mrs Nie Aetu, saya ingin menggunakan media ini untuk berbagi kesaksian tentang bagaimana saya mendapat pinjaman kredit Legit online di mana saya mendapat pinjaman saya dan saya juga telah memperkenalkan teman-teman dan keluarga untuk dia yang mendapatkan pinjaman mereka juga dan dapat bersaksi untuk itu. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman online dan scammed jumlah Rp7,200,000 saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman kredit legit secara online yang tidak akan menambah rasa sakit saya, maka saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru ini mendapat pinjaman online, kita membahas tentang masalah dan kesimpulan kami dia mengatakan kepada saya tentang Mariam Suleiman Badan Kredit di mana dia mendapat pinjaman nya juga Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp650,000,000) dengan tingkat bunga rendah dari 2 %, pinjaman tersebut disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan di mana dibuat tentang transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 48 jam pinjaman tersebut disetorkan ke bank saya jadi saya ingin saran salah satu yang membutuhkan pinjaman untuk menghubungi dia melalui email: mariamsuleimanloanfirm@gmail.com Anda juga dapat menghubungi saya untuk arah melalui email: aetunie@gmail.com, dia adalah seorang wanita takut bagus dan Allah dan juga dia adalah jenis membangkitkan semangat terima kasih, saya berharap Anda semua berkat Tuhan.

Majid Vijah said...

Do you need Personal Loan?
Business Cash Loan?
Unsecured Loan
Fast and Simple Loan?
Quick Application Process?
Approvals within 24-72 Hours?
No Hidden Fees Loan?
Funding in less than 1 Week?
Get unsecured working capital?
Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com


LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
================================
*Commercial Loans.
*Personal Loans.
*Business Loans.
*Investments Loans.
*Development Loans.
*Acquisition Loans .
*Construction loans.
*Business Loans And many More:

LOAN APPLICATION FORM:
=================
Full Name:................
Loan Amount Needed:.
Purpose of loan:.......
Loan Duration:..
Gender:.............
Marital status:....
Location:..........
Home Address:..
City:............
Country:......
Phone:..........
Mobile / Cell:....
Occupation:......
Monthly Income:....

Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

Sasha Ahmad said...

Hello semua orang, Nama saya Sasha Ahmad, seorang warganegara Malaysia; saya 38 tahun .. saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda semua tentang kebaikan tuan untuk akhirnya membawa saya kepada pemberi pinjaman pinjaman benar-benar dan tulen bernama Joyce Roland, pengarah urusan JOYCE ROLAND Pinjaman Syarikat selepas telah scammed oleh peminjam palsu lain, i adalah sia-sia dan tidak tahu siapa yang harus dipercayai semasa dia datang dan meletakkan senyuman pada wajah saya pada kejutan terbesar saya. Sesiapa di antara kamu yang juga telah menjadi mangsa penipuan, anda perlu bersusah payah tidak lebih cos, saya mempunyai membawa anda berita baik dan satu-satunya pemberi pinjaman anda boleh percaya, sila hubungi mereka sekarang melalui e-mel: {joycerolandloancompany@gmail.com »} lebih maklumat tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda atau anda boleh hubungi saya melalui e-mel saya untuk mendapatkan panduan lanjut dan nasihat mengenai bagaimana untuk memohon pinjaman dari Puan Joyce dalam sashaahmad247@gmail.com. Dan sekali lagi syukur kepada JOYCE ROLAND kerana memberi pinjaman sebanyak $ 80,000 ...

Dr Aliu Shadira said...

$$$ URGENT LOAN OFFER WITH LOW INTEREST RATE APPLY NOW $$$
Do you need Loan to pay off your debt and start a new life? You have come to the right place were you can get FUNDED at a very low interest rate. Interested people/company should please contact us via email for more details.

Full name:
Date of birth (yyyy-mm-dd):
Gender:
Marital status:
Amount Needed:
Duration:
Address:
City:
State/province:
Zip/postal code:
Country:
Phone number:
Monthly Income:
Occupation:

E-mail: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

Glory Chilly said...

Saya tidak membuat janji kosong di sini karena jika itu terjadi Anda di mana dapat melakukan pembayaran lengkap, pinjaman Anda akan telah meleleh di rekening bank Anda dan kita semua akan mendapatkan istirahat pikiran dan Anda akan senang sekarang.
jadi melakukan apa yang saya meminta Anda untuk melakukannya, sehingga transaksi ini akan berhasil. Saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan menerima pinjaman Anda dan menjadi bahagia.

bella albert said...

Adakah anda sedang mencari pinjaman? anda berada di tempat yang tepat untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! Global Finance Limited memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan 2%. sila hubungi kami melalui e-mel melalui (bellaalbert6@gmail.com)


DATA PERMOHONAN

1) Nama Penuh:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Negeri:
5) Seks:
6) Status perkahwinan:
7) Pekerjaan:
8) Nombor telefon:
9) Kedudukan Semasa di tempat kerja:
10) Pendapatan bulanan:
11) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
12) Tempoh Pinjaman:
13) Tujuan pinjaman:
14) Agama:
15) Adakah anda memohon sebelum:
16) Tarikh lahir:
Terima kasih,

Olivia Daniel said...

Hello,
Saya Puan Olivia Daniel, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberikan pinjaman dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di:
(Oliviadaniel93@gmail.com)

Solusi cepat kaya said...

,,.,KISAH NYATA ,,,,,,,
Aslamu alaikum wr wb..Allahu Akbar, Allahu akbar, Allahu akbar
Bismillahirrahamaninrahim,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga dan mencapai kesuksesan yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki, namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang, hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yng saya punya, akhirnya saya menaggung utang ke pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 800 juta , saya stress dan hamper bunuh diri anak saya 2 orng masih sekolah di smp dan sma, istri saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anakanaknya ditengah tagihan utang yg menumpuk, demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue, ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan KI JAMBRONG hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir dan melihat langsung hasilnya, saya akhirnya bergabung dan menghubungi KI JAMBRONG di No 0853-1712-1219. Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah Demi AllAH dan anak saya, akhirnya 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kini saya kembali sukses terimaksih KI JAMBRONG saya tidak akan melupakan jasa AKI. JIKA TEMAN TEMAN BERMINAT, YAKIN DAN PERCAYA INSYA ALLAH, SAYA SUDAH BUKTIKAN DEMI ALLAH SILAHKAN HUB KI JAMBRONG DI 0853-1712-1219. (TANPA TUMBAL/AMAN).

Nurliana Novi said...

Halo,
Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
 Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
 Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (Elinajohnson22@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

WAHYUNI ELVIN said...

Hello semua orang yang melihat ini di seluruh dunia, terdapat banyak penipu dalam laman web ini, saya mempunyai berita baik untuk berkongsi. sila menyertai saya untuk menjadi gembira dan berterima kasih kepada syarikat pinjaman. Saya hanya mendapat pinjaman daripada yang sah ELINA JOHNSON LOAN FIRM. Ini adalah bagaimana saya mendapat hubungan mereka. Saya melihat keterangan Puan Nuliana Novi Indonesia di forum ini tentang bagaimana dia mendapat pinjaman daripada mereka dan dia telah memberikan e-mel kepada semua orang "elinajohnson22@gmail.com" mereka supaya saya segera melalui e-mel mereka dan mereka bertindak balas kepada e-mel saya, jujur, pada mulanya saya begitu banyak takut kerana saya telah kehilangan wang saya jadi bodoh sebelum ini. Tetapi, saya terkejut bahawa kurang daripada 3 jam selepas itu, pinjaman sebanyak RP 700,000,000, i digunakan untuk benar-benar dipindahkan ke akaun saya. Keseluruhan proses adalah mudah. dan pinjaman segera pada kadar 2% saya dapat cepat ada caj. Tiada penjamin diperlukan daripada saya. sehingga kini, saya masih sukar untuk mempercayai bahawa ia adalah benar. Saya fikir saya telah bermimpi apabila saya mendapat amaran dari bank saya. Sekarang hati saya penuh dengan kegembiraan. Nasihat saya adalah mudah untuk semua orang yang mencari keinginan yang ikhlas untuk mendapatkan jumlah pinjaman yang sah untuk memulakan perniagaan atau untuk membiayai projek adalah untuk e-mel mereka sekarang dan anda akan terkejut bagaimana saya terkejut. Saya hendak mengucapkan terima kasih Nuliana novi untuk memberikan sentuhan mereka dalam forum ini. Dan kendatipun kamu menyeru mereka dan mendapatkan pinjaman daripada mereka, sila menyebarkan berita baik supaya orang lain juga boleh mendapat manfaat. terima kasih, e-mel mereka lagi ^elinajohnson22@gmail.com
^, Nama saya adalah Wahyuni ​​Elvin Hubungi saya, di sini adalah e-mel saya wahyunielvin@gmail.com
 Nota: Semua yang penipu meminta yuran pendaftaran, berhati-hati, segala-galanya adalah satu penipuan. Semoga Allah memberkati anda semua
Terima kasih

Divine Loanfirm said...

Hai semua,

Saya adalah seorang pinjaman pemberi pinjaman swasta, boleh dipercayai, pemberi pinjaman yang boleh dipercayai; Saya memberi pinjaman kepada perniagaan dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan 2%. Jika anda telah ditolak bank atau institusi kewangan untuk satu lagi sebab untuk pinjaman. Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, hutang penyatuan pinjaman, pinjaman tanpa cagaran dan modal teroka? Anda di tempat yang betul untuk penyelesaian pinjaman anda Jika anda berminat dalam tawaran pinjaman, sila hubungi kami melalui e-mel (divineloanfirm622@gmail.com)
salam,

Ilahi.

Elina Johnson said...

Hello,
 Saya Puan Elina Johnson, daripada LOAN FIRM ELINA JOHNSON, di sini datang pinjaman asli yang akan mengubah hidup anda kepada yang lebih baik, syarikat pinjaman pinjaman, Diberikan dan berlesen menawarkan pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang yang memerlukan bantuan kewangan dalam tahap rendah faedah sebanyak 2%.

Saya Puan Elina Johnson, akan membuat yang terbaik dalam takut kami kepada semua pemohon yang sah. Anda tidak akan kecewa oleh saya dalam perjanjian perniagaan ini kerana syarikat itu akan memastikan pinjaman anda sampai kepada anda, ia tidak thoes juga berakhir di situ, kami mempunyai satu pasukan expatrate yang memahami undang-undang pelaburan, mereka akan dapat membantu anda, memberikan anda tips yang akan hel anda menguruskan pelaburan anda bahawa anda melabur pinjaman anda, jadi anda tidak bankrap pernah lagi dalam hidup anda dan tawaran yang hebat ini datang dengan pinjaman anda, Hubungi kami hari ini melalui e-mel elinajohnson22@gmail.com

Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

* Pinjaman peribadi
* Pinjaman Bercagar
* Pinjaman tidak berpagar
* Keputusan Pinjaman
* Coaching Loan
* Pinjaman ikrar Loan
* Pembayaran pinjaman
* Pinjaman pelajar
* Pinjaman Commercial
* Auto Loans
* Resolusi Loan
* Pinjaman Pembangunan
* Dept pinjaman pinjaman
* Pinjaman Perniagaan
* Pinjaman Pendidikan
* Pelantikan Broken

Sila isi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembalikan kepada kami untuk berkhidmat untuk kita lebih baik melalui e-mel:
elinajohnson22@gmail.com


DATA PEMOHON

1) Nama Penuh:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Negeri:
5) Jenis Kelamin:
6) Status Perkahwinan
7) Pekerjaan:
8) Nombor telefon:
9) Kedudukan masa ini di tempat kerja:
10) Pendapatan bulanan:
11) Jumlah Pinjaman Diperlukan:
12) Tempoh Pinjaman:
13) Tujuan pinjaman:
14) Agama:
15) Adakah anda memohon sebelum:
16) Tarikh lahir:
terima kasih,
Puan Elina Johnson (elinajohnson22@gmail.com)