Monday, 12 December 2016

Gelandangan Meningkat: Masalah Pekerjaan atau Harga Rumah?


Tiba-tiba rasa nak merapu pasal ekonomi, ternampak artikel lama berkaitan isu gelandangan, jadi terus rasa nak bagi pendapat

Artikel tersebut memberitahu bahawa bilangan gelandangan (homeless) di Malaysia meningkat dari 600 orang kepada 2,000 orang dalam masa 3 tahun


2 persoalan, apa puncanya dan wujudkah jalan penyelesaian?

Di dalam artikel tersebut, gelandangan-gelandangan ini menyuarakan sebab-sebab seperti lari daripada along, atau disebabkan tabiat berjudi sebagai punca kenapa.mereka menjadi homeless

Kalau tanya aku, tak. Itu hanya punca kenapa diorang meninggalkan rumah mereka yang lama. Bukan kenapa mereka tidak mempunyai rumah lain untuk berlindung dan terus menjadi homeless lepas beberapa tahun

Yes, the key issue adalah kenapa diorang tak mampu mendapatkan rumah lain?

Peluang Pekerjaan

Ada hari tu aku menyertai satu roundtable discussion untuk membincangkan masalah pekerja asing di Malaysia yang dianjurkan oleh satu kementerian. Of course kebanyakan mereka menyatakan antara puncanya adalah kerana rakyat Malaysia tidak sanggup untuk mengambil kerja-kerja 3D (dirty, dangerous and difficult)

Tapi cuba tanya diri sendiri, rasa-rasanya, kalaulah aku dan kau memang langsung tak ada kerja sampai tak ada rumah. Sanggup tak ambil kerja yang ditawarkan walaupun ianya 3D dan hanya dibayar gaji minima? Of course. Apatah lagi sebahagian tu siap menawarkan tempat tinggal.

Jadi kenapa tak berlaku?

Pertama sebab ada satu sistem yang sangat tersusun untuk menghubungkan demand and supply syarikat Malaysia dengan pekerja asing dari luar. Sebaliknya langsung tak ada sistem untuk menghubungkan dengan orang yang mencari pekerja di dalam Malaysia.

Ada ke satu tempat yang homeless2 tidak berkalayakan akademik ni boleh pergi untuk dapatkan kerja? Well aku tak pernah dengar. Ianya sangat ironi sebenarnya.

Kedua, iaitu kenapa sebab yang pertama tu tak berlaku, adalah disebabkan pekerja asing itu lebih berdisiplin. Ada badan yang memang dah melatih orang-orang muda untuk kerja teknikal. Dapat kerja, beberapa bulan lepas tu lekerja tu lari. Walaupun tak semua macam tu, tapi hakikatnya ianya menjadikan local employees skeptikal dengan pekerja tempatan.

Tapi kalau korang dapat RM1,000 sebulan pun (gaji minima), mampu tak untuk mendapatkan rumah sendiri kat KL? Of course tak mampu. Disebabkan punca kedua yang lebih utama

Harga rumah yang tinggi

Aku suka dengar golongan-golongan bumiputra yang kata diorang membeli rumah banyak-banyak disebabkan kalau tak nanti non-bumiputra yang akan mengaut rumah-rumah tersebut. Macam terfikir kalau begitu 'mulia' sebab korang, maka berikanlah rumah-rumah tersebut kepada bumiputra yang memerlukan. Bagi sewa murah tapi ramai-ramai, sekadar cukup untuk membayar bayaran bulanan kepada bank, okay kan?

Nope, tak okay dan kemungkinan besar ramai yang akan membahan aku. Sebab deep inside hakikatnya diorang buat semua tu untuk duit, bumiputra atau whatever bullshit tu sekadar topeng nak mengindahkan perbuatan diorang

Yes, harga rumah yang tinggi. Hakikatnya sejak US melalukan QE, lambakan cheap fund ke dalam Msia menjadikan bank mampu untuk mengurangkan interest mereka (jelas daripads historical data), digabungkan dengan cukai RPGT yang dimansuhkan pada zaman Pak Lah dan fenomena buku Rich Dad, Poor Dad, maka permintaan rumah untuk speculators / investors menaik mendadak.

Ingat kebetulan ke isu gelandangan menjadi hangat sejak tahun 2010 ke atas

Sistem membina dan membeli rumah di Malaysia

Malangnya sistem membina rumah di Malaysia tidak mampu untuk menampung permintaan yang mendadak tersebut. Sekaligus menjadikan demand jauh melebihi supply, dan lantas berlakulah 'bubble' di dalam industri perumahan. Ada ' di situ. Kerana bubble tersebut kemungkinan besar tidak akan 'burst'. Hanya akan keluar angin sikit-sikit je.

Berapa lama tempoh untuk membeli rumah subsale di Malaysia?

Paling cepat 6 bulan. Lambat boleh jadi sampai 1 tahun setengah. Berapa lama untuk rumah baru siap? Dalam 2-3 tahun. Itu kalau developer tu tak ada masalah lain. Jadi supply kat dalam sektor perumahan ni mengalami 'lag' yang sangat lama. Mencecah 2-3 tahun. Jadi dalam tempoh sebegitu, harga akan naik sangat mendadak apabila demand naik mendadak (disebabkan investor / speculator, dan juga generation boom), yang sekaligus lmenggalakkan lebih ramai speculators.

Berapa lama tempoh jual beli di negara jiran? 10 minggu. Berapa lama untuk satu projek perumahan siap? Ada yang hanya dalam 6 bulan. Jadi masalahnya apa? Sistem

Yup, sistem.

Kurangkan regulation dalam membina dan membeli rumah. Yang mana boleh computerise, jadikannya digital. Yang mana boleh outsource atau privatise, jadikannya private. Daripada spend berbillion-billion untuk PR1MA dll lebih baiklah wujudkan sistem membina dan membeli rumah yang jauh lebih effisien. Ketahuilah kerajaan memang selama-lamanya tidak akan mampu menampung permintaan memiliki rumah yang tinggi. Segala projek-projek mampu milik ni tak kiralah kerajaan persekutuan atau negeri sekadar macam topeng politik je... yang ditawarkan berapa ribu unit, yang beratur nak memilikinya berapa ratus ribu....

Aku sangat setuju dengan tindakan kerajaan untuk menaikkan semula RPGT. It was a very stupid move to abolish it in the first place. Tapi pada masa sama, kita memerlukan sistem jual beli dan membina rumah yang lebih optimum untuk memastikan supply memenuhi demand dan pada masa sama. Dan itu jalan ke arah masyarakat yang memiliki rumah sepatutnya

Dan pada masa sama, ketatkan lagi syarat-syarat pemilikian rumah ketiga dan ke atas. Jadikan cukai pintu tu kena bayar dengan melampau kepada mereka ini. Itu punca kenapa ramai masih tidak mempunyai rumah di negar-negara maju, kerana income inequality itu akhirnya membawa kepada wealth inequality, dan yang semakin lama samkin teruk. Di London tu bilangan homeless tersangat ramai. Bukan sebab diorang tak ada kerja dan kerajaan tak tolong. Tapi sebab harga rumah yang ridiculous.

Adakah 'bubble burst' untuk rumah akan berlaku?

Tanya diri sendiri. Kalau harga rumah jatuh, adakah korang akan nak membeli rumah walaupun korang sudah memiliki rumah?

Ye kan. Maksudnya tak, takkan jatuh. Kalau jatuh pun hanya sedikit. Sebab ada ramai yang tengah beratur dari beberapa tahun lepas untuk beli lepas harga rumah jatuh. Memang takkan jatuh la jawabnya. Limit kejatuhan adalah hingga pada tahap harga 2012. Haa pandai-pandailah buat anggaran

Wallahualam

p/s: post ini ditulis ketika mandi. Jadi tidak ada sebarang chart atau fakta yang boleh dimasukkan

2 comments:

Yudha said...

Selamat pagi, boleh saya minta kontak? bila anda berkenan, saya ingin mendiskusikan kerja sama. Terimakasih

PAk RUDI DI SEMARANG said...

Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di šŸ£PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBALšŸ£