Thursday, 12 June 2014

Antara Mazda 6, RM800 Sebulan, Udang Goreng dan Zuhud


Selepas Graduasi...

Dulu selepas graduasi, sama seperti kebanyakan graduan yang lain aku terus mencari kerja. Pada asalnya ada dua syarikat yang aku sangat teringin nak masuk, iaitu Bank Negara Malaysia dan Khazanah. Kenapa? Of course, sebab gaji diorang tinggi dan benefit sangat banyak.

Alhamdulillah dipanggil interview untuk kedua2 BNM dan Khazanah, tapi tak lepas pun akhirnya. Tapi dipanggil interview itu pun lepas aku dah terima tawaran kerja di Public Bank. Memandangkan dua2 tempat tu x dapat, aku pun teruskan jela kerja kat Public Bank. Time tu nak kumpul duit kahwin, jadi x boleh memilih sangat.


Gaji bulanan RM2,800, lepas tolak EPF jadila RM2,400.... Dengan penuh keazaman sebelum kahwin tu aku berjaya simpan sebulan RM2,000. Agak kagum dengan diri sendiri haha, tapi yelah kan, rumah masih lagi rumah parent, kereta pun dah bawak dari UK. RM400 hanya untuk minyak, makan lunch, dan tambang LRT Putra.

28 Februari 2012, alhamdulillah akhirnya bergelar suami. Memandangkan sekarang dah tak ada tekanan untuk simpan duit yang banyak, dan mindset ingin selalu gembirakan isteri, aku pun mula tak berjimat sangat. Lebih malang lagi dari semasa ke semasa ada je masalah, kereta rosaklah, kena bayar saman lah, itu lah, ini lah. Menjadikan aku rasa RM2,800 sebulan tu tak cukup.

Aku dari awal lagi duk membanding-bandingkan gaji aku dengan kawan-kawan yang lain... Walaupun kerja bank ni sebenarnya banyak dia kat bonus (yang aku hanya akan layak dapat kalau dah kerja lebih setahun), tapi aku masih duk bandingkan dengan kawan2 yang dapat RM3,500, RM3,200 sebulan malahan dengan yang dapat RM3,000 pun aku masih bandingkan

Kemudian atas sangat banyak faktor, kerja tak minat, tak rasa otak berkembang, tak rasa menyumbang apa2, tak rasa dapat gaji yang cukup, dan lain2 (oh tapi aku sangat suka collague aku).... Akhirnya aku quit Public Bank dan keluar jadi financial planner. Satu keputusan yang bukan saja mengubah hidup aku, tapi mengubah cara aku memandang dunia.....


Kehidupan Sebagai Financial Planner

Cerita panjang jadi pendek, Financial Planner (FP) ni memang susah nak hidup buat full time melainkan anda memang jenis muka tebal dan anda memang tak kisah menipu atau cakap lebat bak kata orang. Sebab at the end of the day, untuk survive dan menjadi kaya sebagai FP, anda perlu menjadi salesman. Push untuk jual produk anda kepada siapa saja tak kira benda tu bagus ke tidak.

Hence aku tak suka, dan at the same time aku x berjaya la jugak, sebab memang aku bukan jenis macam tu. Dari awal aku dah set aside lebih kurang 6 bulan worth punya cost of living lepas quit Public Bank tu. Tapi sebab pada asalnya gaya hidup aku tak berubah sangat, 4 bulan punya worth habis dalam masa 2 bulan (of course ada beberapa musibah gak time tu). Hence aku tinggal lagi 2 bulan punya worth.... untuk aku guna.... hanya Allah yang tahu berapa lama.... Aku jatuh ke dalam depression....

So.... gaya hidup aku mula berubah... Daripada sebelum ni aku x kisah bayar Celcom RM98 sebulan, aku tukar amik UMobile yang bayar RM28 sebulan. Makan luar memang dah jarang sangat2.... Kalau makan pun hanya di kedai-kedai makan yang biasa, tidak lagi di Chinese atau Japanese Restaurant atau Buffet seperti sebelum ni.... Dan malahan pada bulan-bulan aku dapat income RM500-RM1,000 pun aku dah cukup gembira dan merasakannya banyak...

Banyak...? It's not even half of my previous salary at Public Bank.... But indeed, rezeki itu di tangan Allah....

Let me share with you one story....

Udang

Pada zaman-zaman depresion time tu, tengah x tentu hala tuju dan xde duit, aku tiba-tiba mengidam nak makan udang goreng. Well... kalau time aku kerja Public Bank dulu of course malam tu jugak aku akan keluar ke Chinese Restaurant ke atau Steamboat Buffet mana2 untuk makan udang. Tapi time tu aku xde duit... Jadi just cerita2 mengidam la kat wife aku yang aku teringin nak makan udang....

Beberapa hari kemudian.... tiba-tiba ayah saudara isteri aku datang. Dia kata ada kawan dia dari Sabah datang Malaysia dan bagi dia banyak udang2 besar tahap tapak tangan.... Memandangkan diorang tak selalu sangat masak kat rumah jadi dia bagi kitorang.... Dan memandangkan kat rumah ni aku dengan wife aku je makan udang.... Jadi semua udang2 besar tahap tapak tangan yang aku x pernah jumpa kat pasar di Msia tu pun semua dapat kat kitorang.....

Masa tu rasa sangat.... Sangat rasa... Yang rezeki tu bukanlah dari pekerjaan kita, bukan boss kita, bukan kerajaan... Malahan rezeki itu bukan dalam bentuk duit.... Tetapi rezeki itu dari Allah... dalam bentuk sesuatu yang kita merasa nikmat ketika memperolehinya.....

Orang yang mempunyai duit RM10 juta sekalipun, mungkin rezekinya hanyalah RM500,000.... selebihnya akan ditinggalkan untuk keluarganya selepas dia meninggal....


Antara Duit, Rezeki dan Zuhud

Sambung cerita.... So selepas 2 bulan berhenti kerja aku hanya tinggal 2 bulan punya duit utk hidup.... And guess how long I was able to survive with that amount of money? Approximately 6 months.... 6 bulan.... tripled the amount I should have been able to survive....

Yup, dari semasa ke semasa ada rezeki lain yang datang.... Aku ubah gaya hidup, aku lebih bersyukur apa yang ada, dan sabar melihat dugaan2 dunia.... Dan akhirnya duit aku memang literally habis... Emmm... around RM20? lol....

Tiba2 Allah bagi lagi rezeki dengan ada orang nak beli kereta aku, dan aku sendiri dapat tempat untuk sambungkan pelajaran... Dan lepas tu aku dapat pinjaman MARA.... It's not much, just around RM800 per month....

Still.... bagi aku yang sekarang... RM800 itu sangatlah cukup. Sangat.... Aku tak lagi bandingkan dengan pilihan-pilihan biasiswa yang lain, ataupun dengan pekerjaan yang lain... Atau tak juga berasa menyesal meninggalkan kerja di Public Bank yang kalau aku teruskan mungkin purata pendapatan bulanan aku dah sama dengan kawan2 yang 
Selain tu aku pun dah terpaksa downgrade kereta aku daripada Mazda 6, kereta yang aku sangat suka dan brand idaman aku sejak aku di bangku sekolah lagi kepada kereta kancil tahun 1996 (dah 18 tahun tu haha).... Pada asalnya rasa tersangatlah tak best... pick up slow sangat, gear ada sampai 4 je, pastu air cepat habis yang perlu isi balik setiap 2-3 kali guna... Tapi still, alhamdulillah sekarang dah biasa, dan kalau dulu bawak Saga aku rasa tak best, sekarang rasa bawak Saga pun dah cukup best.... Yang penting aku masih boleh pergi ke mana aku perlu pergi dengan kancil tu.....

Dari RM2,800 kepada RM800

Dari Mazda 6 kepada Kancil 1996 gear 4...

Aku masih lagi bersyukur kerana Allah meletakkan aku melalui semua itu.... Kerana dengannya aku mengerti erti duit, erti rezeki, dan erti nikmat.....

Dan yang paling penting sekali....

Kini aku mengerti erti zuhud....

Iaitu bersyukur dengan apa yang ada, dan redha dengan nikmat yang ditarik....

Sebagai tanda kita meletakkan dunia di tangan, bukannya di hati....

Kini aku memilih untuk membuat apa yang aku suka, apa yang aku rasakan akan memberi manfaat kepada orang, walau dapat menolong orang lain walau secebis pun, aku merasa puas dan terus bersyukur dengan setiap nikmat dan pemberian Allah.... Dan nilai duit bukan lagi menjadi ukuran utama sekarang ni....

Aku yakin satu hari nanti aku akan kembali diuji.... Tapi aku pohon semoga Allah kekalkan sifat zuhud ini dalam diriku, isteriku dan keluargaku..... Dan kuatkan kami dengan sabar dan redha....

161 comments:

barukawan said...

alhamdulillah. Pengalaman yang sangat bermakna. tambah lagi bila dah berkahwin. boleh set up expectation aku yang masih halfway. ( study xhabis lg dan x berkahwin)

pernah gak terlintas, in fact banyak kali terlintas banding bandingkan income ni.. but reading your story i am much confident with my state right now.

thats the different between iman taqwa n zuhud. you take only what you needed not what you want in permissible way.

boleh x komen tentang finacial freedom dan bgmana zuhud boleh diaplikasikan. atau keduanya x selari. mana lebih utama dalam dakwah ( n tarbiyah)

...dr yng x berapa terer tentang kewangan dan pengurusannya.

anne said...

Hmmm.. this story somehow mmg betul. Tinggalkan sesuatu utk apa yg kita suka. N i leave my engineer title just to jual kosmetik online. Tapi lebih hepi sbb dpt duit hari hari rather than tunggu hujung bulan. Oh ye..satu je sy nak komplen kt sini. Sabah ialah sebuah negara yg sama2 membentuk persekutuan Malaysia. Therefore,takde istilah orang Sabah datang Malaysia. Sabah is a part of it. So,pernyataan yg tepat ialah orang Sabah datang Semenanjung. =)

Anonymous said...

oo kantoi sebelum ni xtahu erti zuhud. ish ish

aniq rukaini said...

I got here because my future wife (insyaAllah) told me to read it.. it's a good sharing brother..

tergerak nk jwb soal financial freedom and zuhud by our brother barukawan there (weird name btw)

Byk orang buat marketing dan Financial Planner selalu sebut tentang Financial Freedom.. biasanya mereka menggambarkannya sebagai sesuatu keadaan MahaKaya untuk kita goyang kaki dan bercuti 24/7..Bagi saya definisi ini tidaklah salah. Namun definisi ini menyesatkan.. Kerana situasi MahaKaya dan goyang kaki 24/7 adalah satu retorik dan penipuan pada diri sendiri (jika dicapai). lebih malang lagi jika ia adalah "Istidraj" dari Allah.. Nauzubillah..

BAGI SAYA, everything in life has it trade off n Allah letak kita kat dunia dalam situasi beza2.. situasi Financial Freedom adalah bilamana kita tidak lagi terikat dengan KESEGERAAN untuk mendapatkan duit, It does come from proper plan and dicipline. tapi sebelum membuat plan dan strategi disiplin itu, kita harus kenal diri kita. adakah kita hidup hanya untuk keluarga kita saja. atau kita juga menanggung satu rumah kebajikan (contohnya) . adakah kita nk siapkn belanja keluarga kita utk tempoh 3 bulan supaya kita boleh keluar Tabligh..? sentiasa optimakan MASA, SUMBER/KOS, dan RUANG/Peluang yang Allah beri pada kita.. insyaAllah.. we'll obtain the road to financial freedom in our own way.. with the help n permission from Allah obviously.. :)

Izzuddin Yussof said...

barukawan: financial freedom yg biasa orang guna rasanya nama lain dia adalah menjadi kaya huhu.... seseorg tu boleh jd kaya tapi pada masa sama adalah zuhud, cuma of course ianya lebih susah, kerana itu bermaksud kalau satu hari hilang semua kekayaan tu, kita tak rasa susah hati sangat pun

oh ye financial planning is not about financial freedom, financial planning lebih kpd mengoptimumkan penggunaan duit yang ada (melalui investment) disamping mengambil kira risiko2 yang mungkin berlaku

of course, boleh jugak kalau nak define financial freedom spt yg diceritakan saudara aniq kat atas

anne: thanks :), perasan gak pasal Msia tu lepas dah beberapa jam post haha, tapi sebab x online dengan computer, jadi x edit2 gak lagi

anonymous: hmmm, mungkin masih kurg faham dengan hati, faham dengan akal tu berbeza drpd faham dengan hati

aniq: jazakallahu khair utk tambahan tersebut

Anonymous said...

Kalau 800 sebulan saya x boleh nak tanggung kedua org tua saya....tanggungjawab saya lepas abis belajar dulu smpi skrg...

Anonymous said...

Nal sambung belajar pun x dpt lg coz kena buat 2 keje....nenek pun dh jd tanggungjawab lepas atuk meninggal dunia....tp saya happy bila dia org happy

saiful said...

Melabelkan financial planner sebagai muka tebal, sanggup menipu dan cakap lebat....sila komen dr mana dtg fakta ni...0193669202

yassin said...

Jalan cerita yg hampir sama..
Gud luck bro...

Izzuddin Yussof said...

Anonymous: barakallahu fik, post ni bkn nk kata sepatutnya rm800 tu cukup, tapi nak kata rezeki dr Allah tu dtg dr byk cara, semoga diberkati Allah atas pengorbanan anda :)

Saiful: no offence, benda ni sekadar perdonal opinion hasil join 3 agency dan company fp yg berbeza, mungkin lebih positif kalau sy gantikan dengan kena friendly dgn semua org dan terer menjual barang

Blog Suami Isteri said...

Zuhud bukan bermakna miskin ye.

Ramai je yg harta berjuta2 tapi zuhud.

Izzuddin Yussof said...

Yup, zuhud itu meletakkan dunia di tangan dan bukan di hati

Bersyukur dengan setiap nikmat dan redha jika nikmat itu ditarik kembali

Hakiem Zakaria said...

i have been through the same experience.

kita tau kita punya limit paling rendah di mana.
supaya bila kita di atas, kita takkan lupa apa yg pernah kita lalui.

insyaAllah. semua akan dipermudahkan.

Saye Zahidahadi said...

Kisah ni bg inspirasi. Mekasih :)

Pozi ABB said...

memetik ayat terakhir Izzuddin Yussof: "Aku yakin satu hari nanti aku akan kembali diuji...."

semoga bersedia: ujian yg lebih hebat datang melalui ank2 dan isteri!

eton said...

allah sentiasa menduga kita.. saya pernah rasa yang sama.. rasa belajar tinggi pun tak guna sbb gaji ciput.. tp tanamkan kat dalam hati kerja sebab nak bantu mak ayah.. alhamdulilah.. event gaji cuma 1000++ tp tiap2 bulan keperluan mak ayah saya dapat sediakan and dapat simpan 1000 at list tiap2 bulan.. kawan2 selalu kata cari la tempat lain, dapat gaji besar.. tp saya diamkan saja sbb at list saya dekat dgn family saya dan dapat dengar mereka membebel tiap2 hari... hehehe.. alhamdulilah...

hafizah said...

Mashallah .. terima kasih untuk penulisan ini. Sangat memberi kesan .

Anonymous said...

best baca... keep it up! love your writing... continue to educate us...

Danial Jaafar said...

ni macam sama pengalaman kita ni saudara. ada masa nanti kalau saya terbuka hati nak berkongsi kisah saya, nanti saya akan bagitau kat saudara kalau saudara sudilah nak membaca.

=)

salam

Anonymous said...

Inilah masalah yg dihadapi ramai graduate masa kini. Tidak bijak dlm financial planning. Gaji baru RM2ribu lebih da nak hidup mcm org gaji RM10ribu.

Ramai juga kawan2 saya yg baru graduate ni kecewa dan tgh down dgn first job mereka sbb mereka expect dpt kerja gaji besar sbb CGPA hebat2 dan dean list sepanjang masa.

Ini pun satu masalah sbb mereka tak appreciate first job masing2 dan bila tak appreciate, tak ikhlas bekerja dan bila tak ikhlas mane ade mood nak buat kerja elok2 dan mulala reka alasan2 nak berhenti kerja atau tukar kerja.

Conclusion masalah org muda :
1. Tak nak belajar financial planning
2. Tak bersyukur dgn first rezeki yg tak seberapa.

Muaz Khalid said...

Cerita yang menkagumkan... X kisah la cerita nie menipu salah fakta ka yg penting ada pengajaran disini coz saya pon pernah melaluinya dan sedang melaluinya tpi x lah seteruk brother nie.. apa yg pasti harta dunia nie semakin dikejar semakin takabur dan tamak jadinya tapi semakin kita kejar harta yang akan kita bawa kpd Allah nnt nescaya keberkatan itu ada di mana2...

speedrider said...

Nice experience

Anonymous said...

Macam mana gaji RM2,800 tapi boleh beli kereta Mazda 6? Kalau tgk plet keta tu, still model baru.

Izzuddin Yussof said...

As mentioned before, bwk dr UK, dlu belajar kat UK, sana kereta murah, bwk balik pun gabung duit parent dgn duit sendiri, no plat baru sebab lepas balik baru register walaupun keta tu sbnrnyer tahun 2005

jazakumullahu khair kpd semua yg mendoakan dan bg nasihat

KingKamil said...

Salam..

Aku suke cara pemikiran ko. X ramai yg reti menghargai sbb x pernah jatuh. I wish my life is full of positive personnel like u bro. Aku doakan yg terbaik utk ko. All the best!

Anonymous said...

aku tak pernah rasa gaji 2800 dan try lifestyle mcm gaji 10k, not even a quarter of 2800,mungkin sebab aku tak kahwin2 lagi so relak je lepak rumah parent. So chill, ada lagi yg lagi teruk dan malas dan tak buat apa apa pun demi hidup, bukan taknak berubah, cuma dah mati rasa,

Anonymous said...

gji 4k... ank 4..income hsbd xmnntu..tolak rmh tolak personal loan..tolak crdit card..taska..api air astro.blnce pn dlm 3 4 ratus..bg jg makayh walau xbyk...
subhanallah... xpernah pula putus rezki mkn hr2..

Aidil said...

semoga berjaya bro. susah2 dulu,pasti ada sinar menanti.

DuniaVitamin said...

memanh memberi motivasi :-)

Anonymous said...

pengalaman yang sama bro...

Anonymous said...

Teringat kau punya FB status marah orang pakai kereta slow di lorong kanan..

aida said...

Me juge...gj rm800 je.. even ade degree...hahaha...

Mediocre said...

Financial Freedom dgn Zuhud adalah 2 perkara berbeza.

Financial Freedom - Ada duit untuk buat apa2 yang kita nak.
Zuhud - Bersyukur dgn apa yang ada. Redha dgn ketentuan.

Perbezaan - Ada duit untuk buat apa2 yang kita nak tak semestinya kita dapat buat apa2 yang kita nak. Kita dapat buat apa2 adalah dgn rahmat Allah. Jangan terlampau yakin dgn harta yang kita ada.

For me, contoh terbaik zuhud adalah walaupun kaya, tetapi sekadar berbelanja utk keperluan. Tetap yakin rezeki adalah pemberian Allah. Bukan atas pemilikan harta. Tidak pernah risau walaupun tiada harta dan tidak lupa harta yang kita ada, ada bahagian untuk org lain. :)

Nafis Salim said...

good read. kipidap. amat memerlukan bahan bacaan seperti ini. *fresh graduate runsing*

Izzuddin Yussof said...

Haha, eh tapi it's a fact, bawak slow tak patut duk line kanan, aku bwk kancil duk line kiri je sentiasa haha, melainkan ada yg slow sgt3

syed said...

pada pendapat saya.. sebaiknya2 ibu bapa kena terapkan kan ilmu financial planning dlm diri anak-anak masig2 sejak di bangku sekolah lagi.. ajar mereka, bagaimana menguruskan duit sekolah yg kita bagi pada mereka tu. dari situ mereka akan belajar tentang megurus kewangan mereka bila dah mula ada pendapatan sendiri nanti..

yang kedua, kalau boleh.. setiap majikan diwajibkan memberikan kalkulator atau kelas mengajar ilmu pengurusan kewangan kepada pekerja2 baru mereka.. bagaimana merancang dan mengurus bila mendapat gaji pertama mereka.. dan jika ini dilakukan pastinya ramai yg tidak muflis dan mula bijak kewangan peribadi..

J said...

The title of this entry should be how to be a loser in 6 months. Seriously zuhud? You just sounds like a beaten man who chose the easy way out. Do us a favor, why don't you just stop translating your sad excuse of a lifestyle and own up to your poor career choices.

Izzuddin Yussof said...

Haha honestly i didn't expect for this post to be widely shared to the extent it'll reach people who don't know me at all, and once it did I know there'll be people like u appear

in the first place, this post was initially to remind my friends who are so money minded that money is not everything

secondly, u don't know me nor the reason I quit my previous job or why i chose to become financial planner in the first place, and why later i decided to further my study, money was not the main motivation at all in any of those decisions

so.... do us a favour and stop acting like u know everything (or everyone)

Internet and the world would have been a better place without people who love to find faults at everything at acted like they know everything

Anonymous said...

Interesting . Rasanya ini dinamakan sifat 'qanaah' bukan zuhud.
Wallahua'alam.

Anonymous said...

sekrg ni dgn modal rm90 pun dh bolh buat income ribu2 just guna simkad ja( skadar perkongsian utk yg sdg mncari side income 012-5927720.)redha itu indah, syukur itu nikmat..

Anonymous said...

gaji besar mana pun klau kerja makan riba di bank mana ada berkat. alhamdulillah tuan sudah berhenti.

Anonymous said...

Best ending die..lain dari yg lain..aku duk ingt ending die usaha sungguh2 pastu bjaya blk..smoga tabah bro..aku doa kt ko..untung ko dpt wife yg memahami..klu wife xphm penat kite..aku yg bru 2tahun kawen nie dpt rse keadaan ko..

mamawana said...

Assalamualaikum
Alhamdulillah
Nice sharing. Langkah di hadapan masih jauh
Pintu rezeki sedang terbuka luas..
Langit Cinta illahi sentiasa menggamit hamba yg zuhud.

~ini osman~ said...

Assalammualaikum...cerita perjalanan adik sama mcm akak...betul tu kini baru kita faham dan hayati erti zuhud dan qanaah...walau susah tapi ketenangan banyak...

green apple said...

nice one.
pernah rasa nikmat diuji macam tu bila terpaksa downgrade segalanya lepas quit kerja sbb nak bekerja sendiri.

Insyallah, usaha dan letakkan kebergantungan pada Allah, rezeki pasti ada.

Good luck.

Anonymous said...

Same story with me bro. Currently employed with PB and plan to quit. InsyaAllah doakan saya dapat nikmat yang sama.

Hidayatullah said...

thorbaik..

ak terbalik.. ak bermula dari susah. kje gaji rm 6/ sejam.. jadi kuli dlm oil n gas..ak dgn bangla beza 50sen je /hour..

tp masa tu mmg blaja zuhud..blaja tarik rezki dengan amal2 soleh..

tapi sekarang.. ak rse sedih dgn diri.. da idup senang(lg sng dr dlu).. itu pon byk nikmat yg ak lupakan dan byk kemungkaran aku da bwat T_T

Anonymous said...

Syabas kawan.. Nak saving RM 2,000 sebulan untuk sebuah perkahwinan (pada gaji RM 2,400) benar-benar perlukan keazaman luar biasa.. Dengan meninggalkan segala macam kesoronokan orang muda..

Bertuah isteri anda.. Tak semua lelaki tunjuk kesungguhan macam ni..

Anonymous said...

semayang solat sunat dhuha setiap pagi

Anonymous said...

Berniagalah...sesungguhnya Rasullullah s.a.w telah mengatakan 90% rezeki itu dtg dr perniagaan...

Anonymous said...

Teriama Kasih saudara.
Saya pun mengalami keadaan yang sama. Syukur saudara dapat memahami segala permasalahan dan berjaya mendapat konklusi yang tak ramai boleh perolehi. Dan bukan lah seperti menjadi loser by downgrading your life as mentioned by someone.
Interesting how, this post made me feel assured with what i chose now. Kalau dlu gaji kecil, banding dengan rakan2 di oil n gas, menangis (masih tak bersyukur dengan rezeki yang diperolehi)..sentiasa rasa tidak cukup..naik gaji, masih tidak cukup, naik gaji, masih tidak cukup...
Now i decide to be stayed home mom.
Focusing on my family Insyaa Allah.
Semoga segala kerja kita dilancarkan dipermudahkan Allah dan semoga rezeki saudara dan kita semua sentiasa melimpah ruah agar kita sentiasa ingat untuk beribadat dan beriman pada-Nya. Insyaa Allah
Aminn....

Anonymous said...

".. Yang rezeki tu bukanlah dari pekerjaan kita, bukan boss kita.."

Ya betul! Itu lah ayat terakhir aku kepada ex-bos aku yang macam bagus ..nampak hebat tapi sebenarnya pemimpin yang gagal.

Selamat maju jaya Skali - Alam Teknokrat Sdn Bhd .. lebih dari 10 tahun masih tidak belajar dari kesilapan.. aku hanya insan biasa mencari rezeki bermula dari bawah dan bukannya dilahirkan terus menjadi bos..

The Halal Confectionery said...

Same experience here! Just a few months ago.. i can eat whatever i want to eat.. just wherever i want to eat.. 100 per meal is like a satisfaction to me.. even planned to go for vacation with my friends.. Now??? expensive meals? vacation? i am still trying to keep up with my current lifestyle.. and your entry is definitely helping me in understandingthis tarbiyah dari Allah.. Thanks bro..!

Anonymous said...

Nice entry..yg negative thinking tu..seriously, u need to muhasabah diri...buang sifat yang keje nak kondem orang memanjang jer..read his entry with an open mind. ada byk pengajaran yg kita boleh dpt kat cni. zuhud, al-wahn,syukur atas apa yang kita ada, nikmat bersyukur..etc etc...nih tetiba lak terasa bab FP la, salah pilih keje la...aik? kau dah kenaperr?! biaq pi depa bro..keep it up!! wish u a better life in ur future endeavour...ciao bella!!

Anonymous said...

nice sharing. i like it.

Anonymous said...

jgn lupa sedekah sedikit duit gaji pada ibu n ayah,baru berkat hidup. gembirakan makayah dulu sebelum gembirakan kekasih@isteri.

FatinArina Abdullah said...

Nice sharing bro!

Rezeki itu luas datang dlm pelbagai bentuk. Allahuakbar!

��

Shariza Zaza said...

Setuju!

Shariza Zaza said...

True that.. Pity the keyboard warrior. Bila kita baca apa2 article, whats important is to catch the big important point n lesson. Bukan carik silap artikel tu. if everytime reading u need to find the fault n wrong, then youll be nowhere. Beautiful mind is the most important thing n medicine in life bro.

Anonymous said...

I dont know if someone has mentioned this, and i'm too lazy to read all those comments, but it's called Qana'ah, not Zuhud. A good sharing anyway. :)

Mira Edora said...

Assalammualaikum.. Saya bermula ngan susah ke senang. Alhamdullilah entry ni mengingatkan saya supaya sentiasa bersyukur dengan rezeki kurniaan Allah.. Tq for sharing such wonderful story.. All d best.. Semoga sentiasa diberkati & diredhai OlehNYA dunia akhirat. Ameen..

Suhaila Su AnNajah said...

Yup setuju.. zuhud bukan tak kaya tapi tidak meletakkan kekayaan itu dlm hati. Sampai masa Allah uji dgn kemiskinan dan kesusahan pun kita tetap tak ambil hati. Zuhud meletakkan akhirat sepenuhnya dalam hati. Wallahua`lam.

khairidz afzan said...

Agree

Anonymous said...

Assalammualaikum,

I'm touched with your story. I've been in your shoes and alhamdulillah, now I made it. There were times where I don't even have a place to stay, no job and only rm20 in my pocket. I am lucky that I have a very good friends. Allah won't give you test that you can't cope. Don't lose hope. There is always a silver lining in everything that happened.

The important part in this story is to stop blaming others and take responsibility. All you need is effort. As long as you don't stop trying and work your ass out, you will be rewarded. Syukur is important as well. End of the day, everything came from Allah S.W.T.

My advise is, set a goal in your life and don't stop your effort on it. Grab every opportunity that come. I myself are technically nothing in terms of paper. I am only a diploma graduate from a low rate college but now, i am working with one of the biggest player in Oil & Gas Industry.

INS said...

Alhamdulillah, isteri sebenarnya mainkan peranan yg besar. Sokongan isteri amat diperlukan selain kesabaran dan rasa syukur yang sentiasa tidak terputus.

Sy juga telah melalui pengalaman serupa cuma saya gagal pertahankan rumah tangga hanya kerana bekas isteri enggan menerima keadaan dan memaksa utk sy lepaskan, walaupun makan minum pakai dia dan anak masih tetap tak pernah terabai, cukup semua. Sy cuba nak bertahan, akhirnya dia failkan fasakh dgn alasan sy tidak mampu sediakan rumah dan belanja yg cukup untuk dia dan anak. Waktu tu usia perkahwinan kami baru je 2 tahun.Sy terpaksa lepaskan dia kerana tak mampu nak upah peguam (biro bantuan guaman- sy tak layak)

Alhamdulillah selepas single, sy berjaya atur semula kewangan sy dan sy sentiasa tak pernah miss dalam bab nafkah anak, dan Allah melapangkan rezeki buat sy dgn kenaikan pangkat di tempat kerja.

Satu pengajaran yg sy dapat, beringatlah ketika rezeki masih lapang. Kerana di saat susah dan sempit, tak semua org mampu menerima keadaan kita, termasuk pasangan kita.

Anonymous said...

kalau nak berkat hidup,sedekahkan sedikit wang gaji pada makbapak.insyaAllah murah rezeki.

dyana said...

Bravo bro for that reply. I'm among the unknow people to you, found this because a friend of mine shared it on FB. Well, that's how our society now, finding faults and criticize, without looking at the right direction. They're just craving for attention haha. So ignore them because honestly for me your story is inspiring. It's like a wake up call to me, dunya should only be on my hands, never in my heart. ^_^

K said...

The money used to finance your studies is the money people who was responsible enough to pay taxes to the government. MARA is an organization who help real poor malay people. Now it's being used and abuse by people like you who can't make it in real life. What a joke. MARA is probably just giving you charity and a bit of leeway for you to live your life.

Anonymous said...

what the fuck K?y u are so stupid? i wish u will got accident and disabilities for your entire life. Then we see what the fuck shit u can do..

felice said...

Pengalaman kita sama.. aku dulu pernah mendapat 8k hingga 14k setiap bulan.. skrg allah uji aku lebih kurang macam kamu juga..

selepas diuji sejak pertengahan tahun lepas .. aku mula mengerti erti masa.. kesihatan.. wang simpanan.. sahabat karib.. keluarga..sedekah serta erti paling besar zuhud dan mengenal masjid .. aku mula rajin ke masjid selepas diuji terutama waktu maghrib hingga isyak.. kat rumah lak aku berubah secara total.. walapn sekarang pendapatn bersih sekitar 1700 sbln..aku betul betul bersyukur.... banyak hikmah...semoga Allah tetapkan hati dan iman aku dan kita semua pada jalannya.. amin

Anonymous said...

Good entry...!!!

Ibnu Abdullah said...

Sekadar perkongsian. Diceritakan satu ketika Ibrahim bin Adham bertemu dgn Syaqiq al Bakhli. ditanyakan soalan kepada Syaqiq:

Ibrahim: Bagaimanakah kamu manjalani kehidupan di dunia ini?
Syaqig: Kalau aku dapat rezeki aku menikmatinya, kalau rezeki aku dihslang aku bersabar.
Ibrahim: Anjing2 di negeriku sama seperti cara kamu.
Syaqiq: Lalu bagaimana pula dgn kamu?
Ibrahim: Aku kalau diberi rezeki aku berbagi2 dan sekiranya rezeki ku dihalangi aku bersyukur.

Semoga dapat memberi peringatan buat kita semua drpd perbualan 2 hamba ALLAH tadi.

Anonymous said...

Mudah utk dia simpan RM 2000 sebulan sbb parents ada...kalau yg kena menyewa mcm mana...that is why for me...this story was good just it can't to be tailored on everybody as one size does not fit all....

K said...

When you can't argue with sound reasoning, you make yourself look like a fool. And you should use the reply link.

Anonymous said...

Even though you have your point, you must remember not all being blessed with supportive family not only in terms of psychology support but more than that!..I believe your family is quite well known (meaning berduit)...that is why you can save RM 2000 out of RM 2400 of your salary as you stay at your parents house and definitely all of your domestic bills have been paid!...can you imagine those who does not have family to be relied on....that is why; one size does not fit all

Anonymous said...

The OP also probably still lives with his parents or parents in law. What a disappointment.

Mohd Hamirul Faizan Jainal said...

Terima kasih sharing bro.. Sgt paham dan mengerti sbb we're in the same shoe skarg.. Semoga sentiasa mendapat perlindungan Allah SWT :)

Nurhadana Abu Seman said...

Sangat tersentuh...perkongsian yg menyebabkan saya mula terfikir..di mana track sy sekarang...walaupun kadang-kadang hati ni jahat jugak...apapun yg penting sentiasa bersyukur dengan rezeki dr Allah..

Nurhadana Abu Seman said...

Tahniah saudara izzuddin sbb berjaya berhadapan dgn situasi mcm ni...

Mohd Faizal Mohd Abdullah said...

Inspiring story. It's never too late for comeback. Trusted it will be the most valueable experienced for you. Syukur to Allah must be always. Patience facing HIS test, InshaAllah you will be amongst HIS beloved. I've been through same experience same situation. Different people took it differently. What most important, dont loose faith. Never give up on yourself, moment you are allow to give up is only the right moment you quit. Stay Zuhud & Qanaah. K for your negative comments and izzudinyussof well said bro. It never wrong that, what has K said, negative entry also needed as so we still keep track on what the things we do now, indicate right or wrong. Although, respond provided but was indeed professional. Keep it up bro.. Write more inspring story. K don't just loose it yet, write more burning comments for thought, but please bro be more professional. Like of you are playing quite an important role too.

mohd adam said...

Bro izzudin,hehee cuma nk.bertanya..mcm mana tuan bwk.kereta dr.UK.ke.sini ye?bleh share.x?sy ada.adik stdy sana..huhuhu

Nur Razali said...

Inspiring story..boleh jadikan panduan ^_^

Anonymous said...

saya juga melalui fasa ni. membuat keputusan meninggalkan keja dgn gaji lumayan. kini saya dan suami hanya peniaga pasar mlm. ya ramai org mempertikaikan belajar tinggi2 tp meniaga psr mlm. susah senang sama2 kami lalui.

mcm2 kami belajar. in sha allah rezeki Dia yg bg. hasilnya wlu sedikit sgt2 bersyukur. tp tipu lah ckp kita x merungut ya ada.

pengalaman dan setiap kejadian berlaku ada ceritanya...ada hikmahnya...

dlu keje bagai nak rak. buat yg terbaik tp sentiasa slh di mata boss2. kdg2 ok kdg2 x.
tp kini bila berniaga sendri...jual makanan dari air tgn sendri sgt seronok sbb bkn senang nk bawa produk n jdkan hasil mknan kita kesukaan rmi. alhamdulillah.

lps spm bljr architecture. abis belajar keje kat sykt telekomunikasi dpt smbg bljr lg tp masa tu seronok dah keje sbb gaji byk. kemudian tukar keje..dpt company semua best2 sykt bsr. at last keje bank. tp bila xda keikhlasan dlm hati ni masa bekerja keberkatan pun hilang...huhu...apalagi keseronokkn pun dah xda sbb hari2 tension g keje...tp kwn2 seronok..lepas sorg..sorg berhenti dan saya pun ikut! di situlah ia bermula...mengenal lebih erti kehidupan yg sebenar....

dr kereta yg best tukar pkai kereta yg dah 19 thn. beli cash xmau hutang. xde pening2. wlu x mewah mana tp syukur sbb selalu dpt bersama suami keluarga...xpyh gadoh2 apply cuti terutama nak raya.

masih ingat lg mak sy sedih sbb 1st day raya saya kne keja. selalu sy tlg dia seronok rmi2. masa tu dia msk sikit je. ;( skg x...

nak anta adik blk asrama smp kne mc sbb nk mtak halfday ssh...apa lg cuti. wlupun cuti melambak2 lg.

dlu sy keje pukul 4pm-2am. suami 9am-5pm. hi hi bye bye je kan...skg buat keje sama2.

;)

Khalid Kyle said...

Great entry! thanks for sharing dude, semoga dgn semua ujian ini dpt menjadikan saudara seorang yg lebih kuat :)

Anonymous said...

as inspiring the entry as it would be,

it just not the same. you already blajar luar negara, dah memang ada kereta and your parents suports you. (i mean before marriage).

cam mana kami2 ni yang tak pernah merasa driving kereta, tak pernah belajar overseas, dont you think kita xde nak semua tu???

for me, sometimes nobody gets it. they brag they now live in simple, tapi sebenarnya dah rasa semua.

Anonymous said...

Bangkit berniaga!! 9/10 rezeki adalah datangnya dari perniagaan. Biar kita kerja sendiri, kitalah kuli, kitalah bos.. Janji hati senang. Walaupun income yg kita dpt dari perniagaan kita tu x sama dgn gaji semasa mkn gaji dulu, tp percayalah.. InsyaAllah jiwa, hati dan minda anda akan lebih damai dan tenang..

Norihan Din said...

Thx..sharing..bersyukur apa yg ada..Dgn balance gj rm300..ank 4 org..tambahan pulak nk bersalin kembar..itu ini..sy bertakawal slps berusaha..bizz sikit2..wlpn agak sarat..tunggu due jerr..sekurang2nya..sy dh mula sesuatu..dan rezeki itu Allah yg bg..dlm bentuk apapun..rezeki anak..rezeki kesihatan..kdg2 rasa nk menangis..sbb Allah turunkan ujian yg mampu kita bawa..utk kita menadah doa..dan merapat diri padaNya..

Anonymous said...

Kudos Bro....An eye-opener...Nowadays, most of us are being materialistic....and before we even realize, half of our life is gone with time and then only we realize....money may be something but not everything. God bless you....

noor said...

I love this post and all the positive comments and experience sharing above.
I am really stressed with the job I am doing right now. It is all about pleasing the bosses and I wish I have the same guts like you!
Sepatutnya setiap pekerjaan kita tu patut niatkan kerana Allah Taala.

Suhaila said...

Agree...kaya tu bukan terletak pada pakaian kereta dan barangan yg branded...tapi kaya tu terletak pada hati..ada org terpaksa membeli brg2 mahal untuk napak hebat hakikatnya ianya untuk tutup 1001 kesusahan hati dan kekosongan jiwanya...

Anonymous said...

Aku bersyukur aku bace ni,,,sebiji jd pd aku,,,rezeki bkn dr pandangan nilai duit je.,n skg aku mulai fhm ape tu zuhud,,,Alhamdulillah,,,terima kasih

Jamie Arisa said...

betul sangat. Jika rezeki yang berkat, walau RM800 pun rasa seperti bernilai RM2,800. Insyaallah, akak doakan saudara Izzuddin rezeki yang berkat dan tidak putus2.
Aturan Allah itu sesungguhnya memang indah. tq for sharing cerita awak!

Anonymous said...

Hai K,

Do u know that mara have a study loan scheme? When you further your study, u can apply any of those loan such as ptptn, jpa and also felowhip scheme. The good thing about MARA is, if you perform well in ur studies, it can be converted to scolarship, smae like ptptn. Oh! We also have mybrain15, which can support your study and it can be apply by non-malay, it is free ya!!

if you say about tax payer, it is alo wasting their money to support your study from primary school until your phd( if you earn one) because your thinking is tooooo narrow and not contribute to society. Haih... u r wasting my money bro...

Anonymous said...

Hi Anonymous..I like your comment towards K! I also frlt the same that K was wasting my money as a tax payer..huhu

Anonymous said...

inspiring story!!
akk dh 7thn jd engineer..br comeback ke cmpny lama dgn offer 5k n alhamdulillah keje dr umh..nk cukupkan kehendak mmg x dpt,tp nk bantu suami sbb gaji dia sorg x cukup..tmbh2 anak2 masih kecil.susu n pampers mmg keperluan yg diutamakan.apa2 pn smua dtg dr Allah..byk kan sbr dgn ujiannya..

Anonymous said...

MashaAllah. Perkongsian yg hebat. Bila kita meletakkan Allah dalam hati, Allah akan mudahkan segala urusan kita, inshaAllah..

"...dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu." At-Thalaq; 2&3

Siti Zaleha Abdul Hamid said...

erm anonymous...

this person wrote this story because he wanted to share his life views and experiences...

it is fine if u dont see it the way he does...

but it is unfair for you to contradict with it...

let me give u an example..

u read the story about sang arnab dan sang kura2 n u rant about how the storyline is unfair, the characters are ridiculous n so on...

obviously, something is wrong with the way you comprehend things...

what will u get out of it?

u want the writer to re-write his story and ends it pathetically just because u want it that way?

then why not u saman je muzium negara if ade kronologi sejarah yg u x puas hati...

why? because u said so...

why i chose sejarah, because the writer are sharing his life worth of history...

wanna change that too?

take a trip with wolverine and hopefully u can make ur own episode of days of future past...

Zuraini Mazlan said...

Nice shot siti zaleha! I am so totally agree with u.

Kereta Sewa Selangor Kl said...

Alhamdullilah, setiap rezeki yg dtg kalu berkat dan kita bersyukur insyaallah cukup.

Cik As said...

Sangat bermanfaat sbagai pngajaran...thanks...

Lily Razak said...

Well thought and said

Anonymous said...

Terima kasih. Saya pun azam nak kurangkan living cost. Mcm tuan. Saya just beli kereta 2nd hand je. Ansuran murah.

Anonymous said...

ALLAH menguji hamba-hambanya yang kuat...Tahniah!! Anda terpilih untuk menerima ujian itu...
Same goes to me... kawan2 yg sama2 grad, keje kat KL dgn gaji melebihi 10k...tp sy memilih utk bersama2 suami menjaga datuknenek suami yg uzur...walau kerja & gaji kami x sehebat kawan2 yg lain...tp alhamdulillah, hidup kami bahagia...anak2 juga berjaya....
Sy slalu ingatkan suami & diri sendiri bahawa pangkat & wang ringgit takkan bawa kita ke mana-mana...

Anonymous said...

Bagus sekali post awak ni. Kehidupan saya lebih kurang awak cuma saya bermula dari tak ade kerja agak lama, kemudian kerja cust. service sekejap, berhenti,masuk insep dengan elaun rm500 selama 8bulan, akhirnya saya dapat kerja tetap dgn gaji rm2200. Kehidupan semasa xde kerja menyebabkan saya rs bersyukur kini ade kerja tetap dan saya xkan senang2 berhenti kerana nk cari kerja tetap bukannye senang.

manhijau said...

Semoga doa saya agar izzudin dan family terus dilimpah rahmat rezeki dimakbulkan Allah. Hidup mesti terus.. inilah realiti kehidupan sekarang.

Anonymous said...

Alhamdulillah.. tersentuh hati dgn bca entri awk.. tp nk komen sket..sabah tu sebahagian dr malaysia.. jd rsa nya awk kena la tulis pasar d semenanjung yg awk x prnh tgk.. tq

Anonymous said...

Ya. Masa bersama psgn n org2 yg kita cintai bagaikn emas.

Anonymous said...

Emmm....drpd Mazda ke kancil ok la tu....
Daripada Mazda ke Honda...Ex5..n Im happy...

Anonymous said...

Alhamdulillah.. well said... tp right term for bersyukur apa yang ada ialah qana'ah.. apa pun masalah sebenar jadi manusia ni ialah expectation dan persepsi manusia lain.. bg sy, kedua-duanya tak penting. Hidup semahunya atas keperluan diri dan redha Allah. Pedulikan kepedulian dan persepsi manusia lain. Previously, sy pernah pakai kereta agak mewah masa gaji below 7k. now i can gain average more 20k per month, tp rasa lebih selesa dan praktikal dengan viva. Dgn penampilan seharian lebih sederhana dari sebelumnya, mungkin bermacam persepsi org sekeliling dan saya pun taknak tahu apa persepsi org lain as long i know what i want in my life and bahagia dengan apa yg ada. Ya, hidup ni kalau takde duit mmg macam2 diidamkan, bila dah ada duit susah nak rasa apa nak diidamkan. Money can't buy happiness but everything need money. HasbunaAllahu wa nikmat wakeel. :)

wan said...

assalamualaikum..
saya ada terbaca blog tuan mngenai zuhud baru2 ni..
amat menarik sekali dan byk memberi kesedaran bagi saya supaya lebih berjimat dan bersyukur dengan apa yang dikurniakan..

saya tertarik dgn satu fakta di blog tuan mngenai kereta yg tuan bawak dr UK..
saya bekerja di madinah,arab saudi.

jika tidak keberatan..boleh tuan share kepada saya bagaimana prosedur dan apa yang perlu saya lakukan untuk membawa kereta pulang ke malaysia..'

Harap tuan dpat berkongsi maklumat.

Terima kasih..
Assalamualaikum
(seninmo@ngha.med.sa)

Anonymous said...

Rezeki bukan saja dari segi wang ringgit,harta benda,anak tp juga kegembiraan dan bahagia pun rezeki. Saya tak kisah belanja kawan atau sedara yg mana telah buat saya rs gembira. Terasa nikmat hidup yg xterhingga apabila ade orang buat kita gembira di saat kita tengah stress dengan kerja dan sbagainye.

faizridz said...

Thanks bro.. Betul2 naik kan semangat.. :)

Anonymous said...

saya budak frsh grad (xde la fresh sgt, dlm 4 bln da keje) & saya jugak membanding2kan gaji saya dan rakan2. gaji frsh grad engineer xde la besar mana. ade yg dpt rm2000-2500. tp saya cuma dpt dlm 1800. dlu saya sempat bekerja dgn sebuah company gaji dlm 2000 tp x cukup. byr duit myk, tol, makan mahal & lain2. nak bg parents pon xde. then saya berhenti & cari kerja laen Alhamdulillah hanya menganggur dlm seminggu je tp gaji 1800. walaopon 1800 oleh kerana dekat dgn rumah, tol xde, penggunaan myk kurang & yg penting skali dpt beri sedikit gaji kpd parents. walaopon sedikit tp saya rasa puas dgn pemberian tersebut. semoga artikel ni memberi pengajran kpd semua supaya bersyukur dgn setiap pemberian. saya doakan agar saudara berjaya di dunia & akhirat & saya berharap saudara mendoakan saya juga.

Anonymous said...

Terima kasih saudara. Perkongsian yang sangat berguna kpd saya yg baru nak grad ni.

Saya akan start first job dalam beberapa bulan lagi. Salary yg di offer lebih kurang macam abg jugak, tp dengar kawan bgtau boleh cari gaji utk fresh grad sampai 3+++. Perasaan tak bersyukur tu timbul.

So disebabkan banyak terbaca pengalaman orang2 yang dah bekerjaya ni, terus angan2 saya nak hidup mewah, pakai keta baru, beli itu, beli ini hilang. Harap-harap tergolong dalam kalangan orang yg mensyukuri nikmat Allah. Insya Allah.

Thanks lagi sekali atas sharing ni. Terus semangat nak simpan duit.

Selamat maju jaya dan tabah menghadapi cabaran hidup.

Innallaha Ma'al Sobiriin. =)

Anonymous said...

Slm.Terima kasih suamiku kerana membawaku ke sini.Slps bc kisah ni rs nak nangis sgt.Tringat kat suami.Skrg bru 7 bln kawen n trpksa hidup PJJ.Suami bru grad n lum dpt kje tetap. Ritu pnh mintak nak kete besar la, rmh bsr la,nk slu spend holidays kt luar negara la.Mcm2 nak.Tak phm pun tgjwb yg digalas suami utk isteri n mak ayah lg.Maafkanlah isterimu ini duhai suamiku. Xpe,xde kete bsr pn xpe.Kancil biru yg comel tu pun dah syukur sgt2 kan kite msh bleh kuar jln2 sama2.Rmh x bsr pun xpe,asal kita berdua selesa hidup bersama tu yg penting kan. Ya Allah... aku bersyukur kerana kurniakanku dengan nikmat seorang suami yang amat baik untukku.Cukupkanlah kami dengan cinta dan redha dariMU.

hamba Allah said...

assalamualaikum... menyentuh hati..
QANAAH mungkin yang lebih tepat, merasa cukup dgn apa yg ada dgn tidak meminta-minta. ZUHUD pula meninggalkan ketamakan dalam urusan keduniaan sehingga lupa ketaatan kepada Allah, serta lengah untuk mencari bekalan hidup di akhirat nanti, inilah pengertian bagi zuhud di dunia. Alhamdulillah pasti punya isteri yang memahami dan menyokong.. Sy yg gaji 1750-2000 pun isteri sentiasa merasa xcukup. Bru setahun perkahwinan, tpp PJJ. Terkdg dan selalu duit gaji ni habis utk isteri n anak sahaja sampaikan sy makan kt rumah orang tua (rumah dekat)tiap hari.. Rumah tangga sy dah goyah, dengan jauhnya hubungan, isteri pula asyik meminta itu ini.. Perangai isteri menjadi-jadi bila dia jadi guru tetap dan gajinya lebih dr saya.. Bila saya baca kisah ni.. Ada sedikit ketenangan, bnyk lg yg lebih susah dari saya... Tp mereka bersyukur... Harap sangat isteri yg tercinta punya sifat qanaah n zahid..

Anonymous said...

Maaf cakaplah, kalau setakat ada bini tapi takde anak, duduk rumah mak bapak walaupun dah kahwin, boleh lah cukup. Realiti orang sekarang terlalu cepat menyerah dan bersyukur dengan apa yang ada. Tambak berusaha carik pendapatan lebih. Lepas dah merasa semua lepas tu jatuh miskin boleh cakap Zuhud. Kesian bini kau nak beli tudung baru pun senyap2 mintak duit kat mak bapak dia. Sekarang sambung belajar lagi... Baguslah boleh kasi alasan kat org yg sebenarnya kau malas bekerja.

Azuha idris said...

Semoga bro tabah mengahadapinya...apa pun rezeki tetap ada cuma kita perlu menjemputnya inshaa allah segala apa yang kita cari tancang dia yang tentukan dan berikan...nak tambah paip income jom survey dalam www.azuhaidris.blogspot.com...apa pun boleh...

fara said...

Bro ni mungkin rasa sikit susah bila dh bekerja dan merasa income sendiri tibe2 berhenti utk sambung belajar.yela mana boleh compare 2800 dgn 800 kan..I mean sbg seorg berkerjaya xkan rasa cukup dgn 2800.tp bila dh tukar status jd student balik 800 is more than enough.sy pun masih student sepenuh masa tp beza dgn bro hya sy xpernah berkerja selepas tmt belajar.terus sambung pljrn.xde perkerjaan.xde income.cuma duit biasiswa rm2300 shj utk tmpung keperluan hidup dan simpan sedikit utk tujuan penyelidikan sy dan masa2 kecemasan..dan alhamdulillah sy rasa cukup dgn ape yg ada.of course kereta xde.masih pinjam kereta lama parents cuma isi minyak, roadtax dan maintenance bulan2 shj.yela xde kereta mcm mane nk gerak ye idok..walaupun bkn kereta mewah.tp cukup sekadar utk bergerak.anyway, inspiring story indeed.hope u will do well in your study.put aside negative thinking org2 sekeliling yg dengki..yg penting capai apa yg kita nk dlm hidup.dan selepas tu kebahagiaan akan dtg dgn sendiri..gud luck bro!

Izzuddin Yussof said...

Jazakumullahu khair kepada semua yang sharing pengalaman sendiri dan yg mendoakan, semoga kita semua tabah dan mendapat barakah Allah

btw saya akan reply semua komen2 sekaligus dalam satu komen je la ekk

1) qanaah itu bersyukur dengan apa yang ada, yup, zuhud itu pula tidak mencintai dunia

apa yang saya nak sampaikan adalah dua2, untuk bersyukur apa yg ada, dan untuk tidak lagi begitu mencintai dunia, rezeki perlu dicari, of course, tapi pada masa sama kena sentiasa ingat rezeki itu kurniaan Allah, Allah boleh bagi, Dia juga boleh tarik kembali


2) berkaitan yang berpendapat saya pilih untuk sambung belajar sebab "tak dapat survive dalam real world" atau yg sewaktu dengannya....

Antara benda yang saya tak cerita (dan takde sebab pun nak cerita asalnya), dari awal3 lagi sejak habis belajar saya nak menjadi lecturer, cuma pada asalnya ingin merasa pengalaman kerja dalam industri, dan juga pengalaman kerja2 yg lain yg dirasakan mungkin akan minat

jadi masuk bank, tapi akhirnya keluar sebab merasakan kerja bank tidak memberi manfaat sangat kepada masyarakat, apatah lagi sy kerja conventional yg berurusan dengan riba, kemudian jadi financial planner sebab suka bagi advice kepada orang berkaitan kewangan, tapi suka bagi advice dan ajar pasal financial jela, tak suka jual product, jadi sampai sekarang masih teruskan bg advice secara percuma

so last2 decide utk teruskan je menjadi lecturer, of course lecturer kt IPTA Msia perlukan master dan PhD, jadi kenala sambung belajar

bukanlah sebab malas berkerja, tapi sebagai salah satu jalan untuk mencapai impian saya

of course, kalau saya masih nak terus kerja dlm industri, sambung belajar full time adalah choice yg agak merugikan


3) berkaitan yang berpendapat saya boleh cerita benda macam ni sebab saya dah merasa semua benda, masih dengan tak malu duduk rumah parent atau yang sewaktu dengannya jadi memangla cukup RM800....

ye saya tak nafi Allah dah bagi saya banyak nikmat, dan Allah pun permudahkan saya dapat bantuan dr keluarga dll

tapi akhirnya siapa yang bagi semua tu? Allah... Again saya punya point dalam ni bukan nak kata RM800 tu akan cukup, tapi nak kata rezeki itu datang dari Allah

Begitu banyak lagi kisah2 yg terjadi yang sy x ceritakan, yang menunjukkan rezeki itu dtg dr Allah, dan disampaikan melalui family, kwn, kerajaan, dll, tapi saya cuma cerita satu kisah, benda yang bagi saya agak simple dan mungkin ramai boleh relate

Lagipun kan syurga Allah itu lagi indah dari sebarang perhiasan dunia :)


4) kepada yang tanya berkaitan nak bawak balik kereta dari UK atau luar negara, jujurnya saya tak ingat sangat pun, jadi saya bagi link yang saya rujuk dulu ekk, sori

http://akmalamri.wordpress.com/2010/10/09/membawa-pulang-kereta-dari-uk/


sorry for the late reply, sekarang tengah musim exam, post ni pun asalnya ditulis sebab tengah boring study, tak sangka tetiba meletup

barakallahu fikum

wallahualam

Anonymous said...

Zuhud tu bila mampu pakai mazda 6 tapi pakai saga..

Kalau mampu saga, pakai saga.. Ukur baju di badan sendiri.

Anonymous said...

Its easy to justify not working hard enough or not being creative enough to increase one's own income by saying its all Allah's will and we should be thankful.

To me this is a loser's approach to life..always being thankful for the position we are in just because we are not able to produce more.

Always strive to be the best at what we do and what we are most interested in doing and get rid of the mentality of being a salaried worker. Nobody ever got rich being on a salary. (at least not super rich)

Be all that you can be and no regrets thereafter..be zuhud along the way too but don't make it as an excuse for your failures.

There are NO failures until u stop trying.



Anonymous said...

Salam.
1st of all,nice article mr izzudin.
Different people different mindset.

For those who read it, take the positive point that izzudin try to share. Don't simply criticize without u dn't know what actually he faced.
Dn't show ur narrow minded.b open.
B positive.

Gudluck bro in what u r planning.
InsyaAllah may Allah ease u n us.

1 more thing, dn't ever forget to share our "gaji" with our parents. Sikit pun xpe, trust me.yg pnting ikhlas n bkn trpaksa.
InsyaAllah hidup dipermudahkan n rezeki dimurahkan :)

ahliah ysr said...

Perkongsian yg menarik.jazakallah..

Anonymous said...

Hmmm. K.

Anonymous said...

betul. sy sgt setuju. but bkn taknak bersyukur dgn apa yg ada, atau saja2 syok bekerja 14 jam sehari dan travel merata-rata once a week...tapi i have my reason to be rich. my family, friends dan terlalu ramai sy nak tolong. insyallah sy tunaikan. doakan sy berjaya...hopefuly lg setahun setengah ni plan sy berjaya...insyallah

Anonymous said...

Seriusly dan jujur nye post ni at least menjetik titik2 hitam yg bru nk bertapak.... perasaan duk rase xckup dgn gji sndr... duk compare dgn gji kwn2 se opis....

skrg mcm cuba mrse ckup dgn apa yg ade dan bersyukur serta berlapang dada.... syukran! Smg Allah merahmati anda isteri dan kita semua! -KA.MI-

Anonymous said...

Kesian org2 yg masih negetif... cuba lh kalian buka mata.... dan faham dan hadam kan ape yg bro ni nk sampi kan...

Amik dan serap dan amalkan yg positif... kot ade rse2 xbersyukur prsaan nk lebih.. mgkn kita boleh kikis...

thanks a lot!

Riezal Wahab said...

Alhamdulillah......kisah saudara ada diantara bahagiannya menyamai dgn kisah hidup saya. Dan saya amat faham Benar. Betul dulu dulu ketika memegang jawatan yg baik di salah sebuah agensi krjaan yg ternama saya hanya fikir hanya co yg baik bole beri kepuasan tetapi kepuasan hidup bukan terletak pd wang ringgit semata. Saya bersyukur kerana walau kerja saya utk sesetengah org akn memandang rendah kerana dah tidak bertali leher dah tapi.....tapi....Alhamdulillah rezeki utk keluarga sentiasa Allah beri dan......dan yg lebih menyentuh hati serta amat sangat bersyukur hampir setiap waktu saya dpt menjaga hubungan saya dgn Pencipta yg Maha Esa di Rumahnya. Memang cantik aturan Allah itu. Dan kini saya amat benar mengerti tentang kehidupan itu sebenarnya....untuk apa kita hidup dan bersedialah untuk mati....at any point of time that we never know. Yang pasti jika kita tidak putus utk bergantung kpd Tali Allah nescaya hidup kita pasti berkat dan rezeki itu datang sendiri mencari kita. Janji Allah itu pasti barang siapa yang benar2 yakin dan bertawakkal padanya dgn berusaha pasti rezeki akan datang tanpa disangka sangka. Segala isi alam ini adalah milik mutlak Allah Taala.

Anonymous said...

betul bro. rs tergerak nk komen juga. same with me bro, sekarang sedang mengalami perkara yg sama. dulu gaji freshgrad 4k, simpan utk kawin, sbb bakal suami bukan pendapatan tetap. Dh kawin pun xcukup lg2 dh ada anak. gaji naik pun xpernah cukup. berhenti kerja sebab nk cari tmpt yg offer lebih besar. tp rezeki tak menyebelahi. now fulltime housewife. dulu takde masa dekat diri denganNya. sibuk cari duit yg tak pernah cukup2. sekarang masa yg ada ni, sy dekatkan diri denganNya. secara tak langsung meninggalkan semua duniawi. Alhamdulillah, semua mencukupi walaupun xkaya harta tp nikmatNya masyaAllah. moga Allah tidak pesong hati ini/kita jika diuji lagi nanti setelah dia beri petunjuk. Moga kita semua sama2 terpilih menjadi ahli syurga di akhirat kelak.

MoshedFx said...

I know how it feels,thanks atas pos saudara, saya pun pernah rasa and we are in the same shoes.. Rezeki Allah yang punya, kita hanya berusaha menumpang hidup dalam dunia yang singkat ini.. apa2 pun keep Moving forward !!

latifah suleiman said...

Thanks adik.

Posting ini mengingatkan akak zaman2 susah payah kami suami isteri..Masa awal perkahwinan kami. Syahdu pulak mengenangkan.

Moral Of da stories, kita.mesti ukur dibaju sendiri. Berbelanja ikut kemampuan bukan ikut kemahuan semata2.

Kiat memang tak.lari dari.pelbagai kehendak yanh kita nak..tetapi keutamaan mestilah yang menjadi KEPERRLUAN UTAMA.

Apa yg kita hendak, belum tentu benar2 kita perlukannya.

Mensyukuri Nikmat Allah, is a must by All means. Susah ke..senang ke..kaya atau miskin..Semua rezeki dan nikmat dari Allah WAJIB kita syukuri.

Zuhud ni.bukan orang susah je kita gambarkan sbg zuhud. Orang kaya yang hidup serba sederhana dan.infakkan sebahagian hartanya juga di panggil zuhud.

Okelah dik.

Take good care.

Moga kita mampu menjadi orang Islam.yang kaya dan zuhud sebagaimana sahabat Nabi Abdul Rahman Bin Auf..Amin ya rabbal'alamin

Anonymous said...

Terima kasih atas cerita yang bermanfaat.

Kepada mereka yang merasakan kejayaan dan kekayaan anda itu datangnya dari kepandaian, kebijaksanaan dan usaha anda semata-mata. Fikir-fikirkan semula.

Usahlah kita menjadi seperti Qarun yang sombong. Sedang itu semua hanya pinjaman Allah sahaja.

Anonymous said...

Mak Bapak hidup lagi senang la cerita... Nothing to lose, sesak-sesak pun ada tempat mengadu...

Anonymous said...

Erm. I have a friend from Penang - a pharmacist - chinese - and fully sponsored by MARA to complete her study.

chill! Just because you don't know, pls don't be forever ignorant.

Anonymous said...

Terima kasih atas perkongsian. Ada byk iktibar yg boleh didapati.Semoga kita semua beroleh kejayaan di dunia dan akhirat. Kita umat islam semuanya perlu bekerja keras seolah2 kita hidup slamanya dan beribadat seolah2 kita mati pd esok hari. Ini perjuangan dan jihad kita bersama..kaya tetapi zuhud adalah lebih baik daripada miskin yang zuhud kerana lebih byk manfaat yg boleh diberi kepada ummah, selain daripada membiarkan bidang2 kritikal dalam negara dimonopoli oleh bangsa2 dan agama2 lain..sudah tentu akhirnya kita umat islam juga yg rugi.waAllahu'alam.Risau2 kita menggunakan agama kepada pekara yg lebih mudah utk kita sedangkan trlalu byk bidang2 fardhu kifayah yg perlu kita dalami dan lakukan sbg umat islam.

Anonymous said...

When i read between the lines....Sila sampaikan tahniah dan kekaguman saya pada isteri anda..whom without her support, you can never made it. sungguh, sangat2 tak ramai perempuan sepertinya.. dan tolong lah ingat sampai bila2 pengorbanan, kesabaran serta betapa memahaminya dia dengan keadaan anda... terutamanya bila tiba masa suatu hari nanti anda sudah hidup senang

Anonymous said...

yg aku nampak adalah anak muda yg salah pilih jalan. dari hidup senang untuk keluarga, sombong dan berenti kerja dan membawa keluarga kelajan yg susah. dan nak menyedapkan hati, dikatakan hidup zuhud. kesian aku dgn anak muda ni. Orang yg berduit tapi hidup sederhana juga boleh dipanggil zuhud. jadi apa tanggungjawab anda bila keluarga susah? dahulu hidup senang, bila silap langkah, nak justified tindakan silap langkah itu di kata zuhud pulak.

Zamil said...

Assalamualaikum bro Izzuddin.

My name is Zamil Idris and I'm one of the hosts of 'Hello On Two', the only English talkshow on RTM.

I came across your blog when it was featured on RotiKaya today. I found your entry on zuhud to be very inspiring.

I was wondering if you could come to our talkshow at Angkasapuri to share your experiences and talk about zuhud to the viewers in this Ramadan month.

Please do not hesitate to reply my email or contact me if you are interested or not, or if you have a other questions to ask.

Thank you and Salam Ramadan.

Kind regards,

Zamil Idris
www.facebook.com/zamilidris
Twitter/Instagram @zamilidris

Anonymous said...

Satu penulisan yang sangat memberi keinsafan kpd diri sendiri. Betul tu, rezeki itu Milik Allah SWT. Dia nak bagi kat siapa, dan bila itu HAK Allah SWT. Apa yang kita boleh buat bersabar dan terus berusaha. Tahniah kat bro Izzuddin kerana dapat melalui semua tu, dan aku berdoa bro dimurahkan rezeki pada masa hadapan dan bantu pula orang yang susah.

Sebagai seorang yang pernah susah dahulu, I feel u bro!

Zamil said...

Salam bro Izzuddin, my email address is zamilidris@gmail.com

Anonymous said...

Tersentuh baca semua ni... saya rasa saya mula melalui saat2 ni.. dimana saya tinggalkan kerja lama and mula kerja baru dimana gaji jauh lebih rendah.. x cukup.. saya pun sentiasa membanding bandingkan gaji saya dgn kawan2 saya yang lain.. gaji diorg lebih tggi... bila baca artikel ni..mmbuat saya sedar..yg duit tu segalanya..terima kasih kpd yg menulis.. in syaa Allah, semoga sya mnjd seorg bersyukur dgn apa yg ada dan redha klu ditarik semula.. :,( artikel yg memberi kesedaran kpd saya.. thanks..

Phat said...

tq share pengalaman ini kita sebagai manusia mmg selalu lupa yang rezeki itu dari Allah..sentiasa bersyukur apa jua keadaan sekali pun

rafidah abdmutalib said...

Jangan terus mencemuh org.. baca dulu sepenuhnye.. izuddin ni smbung belajar sbb nk jd pensyarah.. patutnye cerita dia menjadikan kita lebih positif dan sentiasa mengharapkan redha Allah... bukan nye mengkritik yg bukan2.. moga Allah sentiasa bersama2 kita..

bellz mommygojess said...

Tq for ur sharing bro... its remind me...moral of story kite perlu bersyukur dgn ape yg kita ada... berbelanja berpada2.. yakni ukur baju di badan sendiri.. kerna hidup kita umpama roda x semestinya bile kite da berada di atas mungkin 1 hari kite akan di uji Allah.. tp yakinlah Allah hanya menguji kpd hamba2 nya yg dia yakin kita mampu utk laluinya.. papepon wish u success for ur life..Bangkit drpd kegagalan ok! :)

Anonymous said...

Salam bro....
Keadaan yg lebih kurang sama mcm saya dan sedang melaluinya..runsing gak bila dlm keadaan begini...but after i read ur post, alhamdulillah sedikit sebanyak give me inspiration utk teruskan life dan percaya dgn janji Allah kepada hambanya yg bersabar dalam ujian yg diberi. Langit takkan selalunya mendung. All the best to you! Salam ramadhan.

Anonymous said...

Teringat masa sembang sembang dengan supervisor fyp saya dulu. Dia cerita pasal jiran dia keja guard je, tapi dia hairan beliau dapat pelihara isteri dan anak2 dia yang agak ramai. dari situla supervisor saya cakap, rezeki yang Allah bagi ni datang dari pelbagai bentuk. mungkin beliau tak dapat rezeki dari segi wang yang banyak, tapi beliau dapat rezeki dari segi kesihatan (jarang sakit), dari anak yang tak nakal, isteri yang sentiasa bersyukur dan tak meminta minta. kerja apa pun, kalau sentiasa bersyukur dengan rezeki yang ALLAH bagi, insyaALLAH semuanya akan rasa cukup.

Rezeki ALLAH itu sangat besar dan luas. Sentiasalah berdoa dan jangan segan meminta kepada ALLAH, sesungguhnya DIA yang maha pemurah lagi maha mengasihani. tetapi usaha itu juge kena ada ye :)

MZA Synergyrush said...

Teruskan bersyukur dan jangan berputus asa :)

Anonymous said...

Salam.. Aku pun nak share cerite aku yg same sebijik dgn member kita ni..dulu kerja automotive engineer almost 3 year dgn gaji yg mmg sedap utk hidup bujang..Nak mkn ape sume di hujung jari, kol je delivery..kalo setakat mkn lunch or dinner rm70-80 each tu mmg xde ape sgt rase duit tu keluar..nk pergi mane2 pon senang je..naik kereta, setart enjin, isi myk jalan je...tap bile lame2 keje, aku rase hidup aku kosong..ape yang aku kejarkan pon aku xtau la...myb Tuhan nk bg petunjuk kot...aku pon berhenti la keje dgn fikiran nk sambung blaja...mule2 mmg susah sbb semua bende kene pakai duit..nak byr yuran bagai mmg sakit hidup aku time tu...nak mkn ape2 yg aku suke pon xdapat dah nak dijadikan ukuran aku sampai xmkn burger mcd almost 2 tahun ni...bukan mahal sgt pon tp bile da xde duit ni selera semua berubah...dr selalu mkn tempat mahal2 mewah2 aku suke makan gerai2 yg sekali mkn tu hanya rm4 je...tp mmg takdir Tuhan kan, lepas beberapa bulan biasakan diri aku da mule rase relax..kereta pon xpenah sangkut lg..boleh kate ade je la rezeki masuk tiap2 bulan..duduk pulak rumah parents, bil api, air, astro tm sume xpyh byr..dr pakai telefon bil aku tukar top up...walopon nk dikatakan kehidupan aku skrg ni serba kekurangan tp aku rase bahagia, tenang, da xde lg nk terkejar2 ...aku buat ape yg aku rase nak buat, xmenyusahkan org lain pon...sgt2 berbeza dgn kehidupan aku mase kerja dulu..

Anonymous said...

Aah la.belanja rm400 sebulan je.sah2 la mkn mlm parents suppport.sewa rumah xpayah bayar.pastu xbagi duit kat parents ke?sarapan pun kat rumah ke?

Anonymous said...

hanya berkongsi...

lps SPM saya mmg aim nk cari duit banyak...nak kaya...nak bermewah...lebih2 lagi bila saya mmg dari kecil dibesarkan dlm kehidupan dibwh paras sederhana...makan susah...baju recycle pakai anak jiran punya...nasib baik tk kena mintak sedekah je dulu2...

saya mula dengan kerja kilang gaji rm350...ok dan seronok...1st time pegang duit...

lps tu kerja supermarket gaji rm550...ok sikit2 je sbb nk beli brg best2 terpaksa menabung

lps tu kerja pejabat gaji rm900...dh start sesak sikit...

lps tu lompat kerja kt company lain gaji rm1300...mula rasa tk cukup...

lompat kerja lagi gaji rm1800...rasa menyampah bila abis bulan abis gaji...

last drawn salary saya was 3400...rasa mcm org mintak sedekah bila seluk poket hanya ada duit seringgit2 je...mcm tk masuk akal...

benarlah bila kita mengejar dunia, dunia akan meninggalkan kita...bila kita mengejar akhirat, dunia akan mengejar kita...

saya perbetul semula cara hidup...

alhamdullillah...sekarang dgn rm1800 (+/-)...saya boleh sara hidup saya bersama isteri (fulltime surirumah), 3 anak (semua sekolah)...di kuala lumpur...

siapa sangka...bila jumpa kawan2 lama atau kenalan baru...semua tk percaya income saya banyak tu je tp nampak mcm byk duit...

kalo pikir dgn akal...saya sendiri pun payah nak percaya...tak logik...

tapi rezki datang dari Allah SWT...1001 cara dan yg pasti rezki itu bukanlah dlm bentuk wang ringgit semata-mata...

lagi satu...jangan lupa bersedekah...buatlah dgn istiqomah...biar sedikit tp konsisten...kalo mampu, asingkan wang...khas utk sedekah...kalo kurang mampu...sedekah ikut keadaan...

peringatan ini utk diri saya dan semua muslimin dan muslimat...

Wassalam

Anonymous said...

TOTALLY AGREED ... PLEASE HAVE POSITIVE AURA IN YOU!!!

Anonymous said...

Allah uji hari ni semuanya bersebab... Ada hikmah di sebaliknya... Aku sebelum ni pernah diuji... Aku dulu top 10 students mase spm kat skolah yg berprestij... Aku masuk course medical tp perancangan Allah adalah sebaik2nya... Aku gagal menjadi seorang doc sbb aku sebenarnya x minat dan tak boleh paksa diri hanya nak memuaskan hati parents... Alhamdulillah sekarang aku seorang pendidik student dewasa... Aku bersyukur sbb x jd doc... Di mana aku ramai hilang kawan... Kawan2 medical dulu yg sekarang jd doc, kebnyakannya sombong... Aku mula berfikir, ini mungkin hikmahnya... Kalo aku jd doc, mungkin aku jd seperti mereka... X berkawan dgn org2 mcm aku sekarang... Menyebabkan aku slalu renung diri sendiri, aku banyak kekurangan tetapi aku bersyukur dgn apa yg ada... Dan yg paling aku bahagia, bila bekas pelajar ramai yg berjaya... Kdg2 menitis air mata bila teringatkan mereka... Ada yang lebih hebat ilmunya berbanding kita.. Alhamdulillah...

Anonymous said...

Aku x fikir ada manusia sengaja buat sesuatu utk jd silap langkah... Apa2 tindakan mesti ada percaturan... Tersilap percaturan kita renung-renungkan apa salah kita... Kalo baca cerita izzudin ni, mase dia jd financial planner dia quit lg skali... Memang hidup ni kalo nak banyak duit, most of the times kita menindas org lain.. Tak salah dia pilih jalan yg banyaj terarah ke akhirat... Dan aku yakin, dia masih bertanggungjawab ke atas keluarga cuma mungkin x boleh mewah sebelumnya... Untung beliau dpt isteri yg tabah menghadapi semua ni... Kita ni x sama... Ada yg pentingkan harta duniawi... Ada yg sebaliknya... Kdg aku jd jealous dgn org yg mcm izzudin... Sbb aku sekarang senang, duit xde masalah bg aku... Tp hati aku x terbuka utk betul2 menambah pahala dgn amalan2 sunat...semoga Allah berikab hidayah kpd aku spt mana bro izzudin dan org2 yg beriman dpt... Aminnn

Anonymous said...

Bagi saya, cerita si dato terlajak laris tu lagi memberikan inspirasi, sebab dulu dia memang miskin sekarang hasil usaha beliau, beliau mampu menjalani kehidupan yang beliau inginkan.

Yang ini? Not so much. Anak orang berada yang bersyukur bila pendapatan bulanan tak sampai RM800, who doesn't like that kind of story?

bak kata pengkomen yang lain, ko dah merasa semuanya. so no big deal there.

DeWie DEe said...

Sama.... 800sebulan duit mara.. Alhamdulillah mlepaskan gaji ribu kpd 800 sebulan...kuncinya bersederhana usaha DOA n syukur... SBB tu time senang kene slalu beringat..time Susah xterasa Susah yg teramat nantinya...:)

N said...

kan.... bile tgk jln crita cm dah tau ending.... sememangnye salah andaian ku seperti tgk cerita drama melayu yg dh boleh baca ending dia.....
for u bro... hidup umpama roda... masa nie ko di bawah... masih panjang lg perjalanan hidup kita perlu kita teruskan.... Allah maha adil.. mungkin ade hikmah...

Abang Long said...

As-salam, semoga ALLAH terus memberkati dan memberi rahmatnya ke atas hidup anda dan keluarga.

Saya Haizal dari Kuala Lumpur.

Cerita anda mengingatkan saya bagaimana kita perlu ALLAH dalam hidup kita. Bukan sahaja kita perlu tapi kita wajib tunduk dan sentiasa berserah atas keseluruhan hidup kita kepada-Nya. Tanpa rahmat dan keberkatan dari-Nya, apa sahaja yang ada pada kita tak akan ada makna dan kosong saja rasanya.

Hidup ini penuh dugaan dan ujian, tak salah untuk kita rasa resah dan gelisah, tapi pada akhirnya kita kena redho dan bertenang hati serta percaya ada sebab Allah beri ujian kepada kita. Dengan himahnya ujian itu, kita belajar dan jadi insan yang lebih baik.

Pendek kata, SENTIASA:- Ingat ALLAH, jadi insan yang baik kepada kedua ibu bapa, berbuat baik kepada umat manusia yang lain, hidup dengan penuh keredhaan, Insya-ALLAH hidup kita akan lebih bererti walaupun wang di tangan kurang berbanding orang lain.

Terima kasih & Wasalam.

Anonymous said...

pengalaman yg bagus utk dikongsi...walau bagaimanapun...pendapat saya...sebelum mengenal zuhud,berkenalan dulu lah dengan pepatah lama, "ukur baju di badan sendiri". sy sedikit terkejut bila seseorg yg gaji +-rm3000, memandu mazda 6,makan di chinese japanese reataurant dan buffet menjadi amalan,menunjukkan gaya hidup rakyat malaysia yg kurang bijak dalam menguruskan ekonomi rumah tangga. namun suadara bernasib baik, Allah menunjukkan jalan sebelum betul2 sesat.

Anonymous said...

Assalamualaikum,Din hidup ini sementara,akhirat jua kekal abadi,mengejar dunia belum tentu akhirat dapat yang penting solat,doa,usaha dan tawakkal,Din merupakan klien fotografi abg dulu,teringin nak jumpa Din dan isteri dan keluarga

Anonymous said...

Setuju!!