Monday, 21 November 2016

Ringgit dan NDF Market


Kebelakangan ni Ringgit jatuh secara berterusan, tak kiralah against USD atau mana-mana currency

Punca Kejatuhan Ringgit

Ianya bermula atas 3 faktor:
1) risiko ke atas ekonomi Malaysia kalau Trump melakukan protectionism policy
2) expectation terhadap US Fed rate hike semakin tinggi
3) risiko harga minyak semakin jatuh jika OPEC gagal mencapai persetujuan hujung bulan ni dan oversupply yang lebih tinggi jika Trump mengurangkan regulation untuk industri oil and gas selepas ini

Entah kenapa Ringgit sentiasa jauh lebih volatile berbanding currency lain semenjak Ogos tahun lepas apabila isu 1MDB menjadi hangat. Perkara yang sama boleh diperhatikan setiap kali expectation terhadap Fed rate hike berubah, apabila jangkaan terhadap Fed akan naikkan rate pada hujung tahun lepas meningkat, Ringgit jatuh teruk. Apabila jangkaan merosot awal tahun 2016, Ringgit naik sehingga mencecah RM3.90/USD dan apabila jangkaan akan menaikkan fed funds rate meningkat kembali, Ringgit naik sehingga RM4.20/USD dan sekarang RM4.43/USD semenjak kemenangan Trump.

Sekarang ini, BNM melakukan sekatan terhadap offshore non-deliverable forward (NDF) transaction yang dilakukan di Singapore dan Hong Kong. Kerana BNM berpendapat NDF offshore market antara penyumbang kepada kejatuhan Ringgit yang mendadak.  Selama ni foreign bank menggunakan offshore NDF sebagai kaedah hedge untuk investment diorang dekat Malaysia. Supaya diorang tak perlu risau dengan sebarang currency movement membenarkan mereka untuk fokus pada pelaburan mereka.

Hedge adalah istilah di dalam financial market untuk mengurangkan risiko di dalam pelaburan tersebut. Sebagai contohnya, kalau kita adalah stock market investor, maka kita akan ingin fokus kepada performance stock tersebut. Tetapi untuk foreign investor yang melabur di Malaysia, mereka akan terdedah kepada stock dan juga Ringgit currency punya movement. Jadi mereka akan mengambil langkah untuk hedge terhadap currency movement tersebut, dan cara yang paling biasa dilakukan adalah melalui NDF offshore market.

Mereka dari awal akan 'lock' harga Ringgit contohnya pada 1 tahun akan datang di dalam NDF offshore. Kemudian mereka masuk untuk melabur di dalam Malaysia. Selepas setahun, bila diorang nak keluarkan investment daripada Malaysia, kalau Ringgit jatuh maka mereka akan rugi pelaburan Ringgit di Malaysia, tetapi untung di NDF market (memandangkan harga diorang lock tu lagi tinggi berbanding harga jatuh). Jadi net-net, perubahan Ringgit tidak mendatangkan kesan terhadap pelaburan mereka, menjadikan untung dan rugi hanya akan ditentukan oleh performance stock yang diorang beli di Malaysia.

Tetapi pada masa yang sama, offshore NDF itu juga sangat open kepada speculation, menjadikan walaupun investor tak boleh short Ringgit onshore (dalam negara), diorang masih boleh short NDF offshore, dan biasanya Ringgit opening for the day akan dipengaruhi harga NDF offshore memandangkan market NDF offshore adalah 24 jam (jadi market ada 'latest' reference price untuk Ringgit trading pada permulaan hari, berbanding bergantung kepada closing price onshore semalam).

Ingat, dulu semasa 1997 Ringgit kita jatuh teruk dan kita memasuki krisis disebabkan ramai foreign investor short kita punya Ringgit.

Disebabkan itu, BNM membuat keputusan untuk menyekat penglibatan foreign investor di dalam NDF offshore transaction, untuk menjadikan NDF offshore transaction tidak ada demand sekaligus tidak dipandang. Caranya adalah dengan BNM mewajibkan foreign investor untuk sign surat yang mengatakan mereka sudah tidak akan melibatkan diri di dalam NDF market pada masa hadapan jika ingin mengeluarkan duit dari Malaysia. Tak nak sign, takleh keluar duit. Tapi benda tu mendatangkan dua kesan:

1) foreign investor kurang cara untuk hedge against ringgit
2) ianya memberi signal seolah-olah ada kemungkinan capital control akan berlaku pada masa hadapan

Capital control adalah suatu istilah yang diberikan untuk sebarang langkah oleh pihak berkuasa (kerajaan ataupun bank negara) untuk mengawal atau menyekat keluar masuk duit daripada negara tersebut. Biasanya ianya dilakukan dengan tujuan untuk melindungi currency dan kedudukan ekonomi negara tersebut.

Capital control pada tahun 1997 menjadikan foreign investor tersekat, tidak boleh mengeluarkan duit mereka selama setahun. Bayangkan kita beli stock, tapi tak boleh jual stock tu, dan hanya boleh tengok je harga stock dan duit kita semakin jatuh beransur-ansur.

Kerisauan itu menjadikan foreign investor tidak lagi memandang Malaysia untuk melabur, sekaligus yang ada duit kat Msia pun cepat-cepat ingin mengeluarkan duit mereka. Semenjak kemenangan Trump, foreign net selling di dalam stock market sudah mencecah RM2.1 billion setakat minggu lepas. Itu hanya di dalam stock market, kemungkinan besar apa yang berlaku di dalam bond market adalah jauh lebih besar lagi.

Kesannya?

Kejatuhan Ringgit yang berterusan

Adakah akan pulih?

Berbeza dengan isu 1MDB pada tahun lepas yang bersandarkan sentimen, kali ni ianya lebih kepada structural. Selagi BNM tak sediakan kaedah lain untuk hedge ringgit dengan lebih senang onshore, maka very unlikely untuk foreign investor akan masih nak masuk Msia yang boleh push Ringgit higher.

Setakat ni yang aku dengar daripada beberapa sumber, kebanyakan foreign investor sudah meletakkan Malaysia di luar radar pelaburan mereka. Maksudnya walaupun mereka akan memasuki emerging market economy balik, kemungkinan besar mereka akan fikir 4-5 kali untuk memasuki Malaysia.

CIMB mengatakan ada kemungkinan Ringgit jatuh ke tahap 4.80. Dan jujurnya kemungkinan itu ada, walaupun forecast tersebut agak 'berani' kerana bermaksud mereka meramalkan Ringgit akan jatuh sebanyak 10% lagi.



We have a triple whammy now
Falling stock market
Falling bond market
Falling currency

Tapi jujurnya, aku suka foreign investor keluar daripada Malaysia. Sebab foreign holding yang begitu banyak di Malaysia memberikan risiko seperti sekarang. It's inevitable.

5 comments:

YudhaFM said...
This comment has been removed by the author.
YudhaFM said...

Halo, boleh saya minta kontak anda? bila anda berkenan, saya ingin mendiskusikan kerja sama. Terimakasih

PAk RUDI DI SEMARANG said...

Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di šŸ£PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBALšŸ£

Dewi Rumapea said...

Salam sejahtera!
Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh Ibu Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada ibu Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan Ibu Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Ibu Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

Dewi Rumapea said...

Salam sejahtera!
Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh puan Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada puan Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan puan Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan